13. březen 2024
13
březen

SVS nařídila stáhnout mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely

https://bezpecnostpotravin.cz/svs-naridila-stahnout-mrazene-kureci-dily-a-droby-obsahujici-salmonely/ Vydáno: 13. 3. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/logo-SVS-orez-300x108.jpg 300w" alt="" width="703" height="252" class="wp-image-52247" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1 500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kg). Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu. Podnět ke kontrole dostala SVS od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Uvedená šarže byla zpracována do několika finálních výrobků. Více než 1 400 kg nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke kon ...

13. březen 2024
13
březen

Potravinářský úterek: Vliv výživy v prevenci infekčních chorob

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vliv-vyzivy-v-prevenci-infekcnich-chorob/ Vydáno: 13. 3. 2024 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-768x361.jpg 768w" alt="" width="945" height="444" class="wp-image-52238" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 26. 3. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Vliv výživy v prevenci infekčních chorob″ Přednášející: RNDr. Petr Šíma, CSc.Mikrobiologický ústav v.v.i., AV ČR ABSTRAKTVztahu výživy ke zdraví si byli vědomi už lékaři ve starověku a středověku. Je obecně přijímáno, že typ a skladba výživy určuje do značné míry zdravotní stav populace. Přesto jsou lidé již po několik posledních generac ...

13. březen 2024
13
březen

Bojujete s příjmem vlákniny? Zkuste tyto tipy

https://bezpecnostpotravin.cz/bojujete-s-prijmem-vlakniny-zkuste-tyto-tipy/ Vydáno: 13. 3. 2024 Autor: CZ TEST https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vlaknina-orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vlaknina-orez-768x413.jpg 768w" alt="" width="947" height="509" class="wp-image-52242" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet. Střídejte tradiční suroviny s celozrnnými. Nemusíte se navždy vzdát křupavé francouzské bagetky, bílé jasmínové rýže nebo čerstvých těstovin. Jen je občas vyměňte za jejich celozrnné varianty a vyzkoušejte něco nového. Zapojte ovesné vločky. A vůbec to neznamená, že už odteď budete muset snídat jen ovesnou kaši. Vločky dávejte do polévek, zah ...