19. červen 2023
19
červen

Grayanotoxiny v medu – BfR aktualizoval odpovědi na časté dotazy veřejnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/grayanotoxiny-v-medu-bfr-aktualizoval-odpovedi-na-caste-dotazy-verejnosti/ Vydáno: 19. 6. 2023 Autor: BfR, KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-768x477.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-1536x954.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-2048x1272.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="636" class="wp-image-42680" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock Grayanotoxiny jsou rostlinné toxiny, které se vyskytují mimo jiné v některých druzích rododendronů. Tyto látky se mohou nacházet i v medu, pokud včely zpracovávaly nektar těchto rostlin. Je známo, že tyto druhy rododendronů se vyskytují především v turecké oblasti Černého moře. Vzhledem k občasným případům, kdy med obsahující grayanotoxin vyvolal příznaky otravy, aktualizoval německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) následující otázky k tomuto tématu. Co jsou grayanotoxiny? Grayanotoxiny jsou ros ...

19. červen 2023
19
červen

Klobása z geneticky upravených prasat dostala zelenou ke konzumaci

https://bezpecnostpotravin.cz/klobasa-z-geneticky-upravenych-prasat-dostala-zelenou-ke-konzumaci/ Vydáno: 19. 6. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez.jpg 1198w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-42638" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: isaaa.org Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) rozhodl, že klobásy německého typu s masem z geneticky upravených prasat z Washingtonské státní univerzity (WSU) jsou bezpečné pro lidskou spotřebu. WSU se tak stává první univerzitou, která uvedla na trh maso z geneticky upravených prasat, a jeho prodej pomáhá získat finanční prostředky pro studenty. Geneticky upravená prasata nebyla vyvinuta speciálně pro žádoucí masné vlastnosti. Prasatům z WSU byl pomocí metody CRISPR vyřazen gen NANOS2, díky čemuž se stali samci neplodnými. Do těchto sterilních, tzv. náhradních plemeníků byly implant ...

19. červen 2023
19
červen

Reakce na článek „Jedy na hraboše zabíjejí také sovy“

https://bezpecnostpotravin.cz/reakce-na-clanek-jedy-na-hrabose-zabijeji-take-sovy/ Vydáno: 19. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) považuje za nutné uvést na pravou míru některé informace uvedené v článku „Jedy na hraboše zabíjejí také sovy,“ zveřejněném na online webu in Novinky a v regionálních denících PRÁVO. V první řadě bychom rádi zdůraznili, že ÚKZÚZ podporuje a doporučuje všechna preventivní opatření v boji proti škůdci rostlin hraboši polnímu, od agrotechnických, která musí reflektovat průběh počasí v dané lokalitě, po podporu predátorů ve formě umisťování berliček na pole.  &n ...