Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/grayanotoxiny-v-medu-bfr-aktualizoval-odpovedi-na-caste-dotazy-verejnosti/
Vydáno: 19. 6. 2023
Autor: BfR, KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-768x477.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-1536x954.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-2048x1272.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="636" class="wp-image-42680" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Grayanotoxiny jsou rostlinné toxiny, které se vyskytují mimo jiné v některých druzích rododendronů. Tyto látky se mohou nacházet i v medu, pokud včely zpracovávaly nektar těchto rostlin. Je známo, že tyto druhy rododendronů se vyskytují především v turecké oblasti Černého moře. Vzhledem k občasným případům, kdy med obsahující grayanotoxin vyvolal příznaky otravy, aktualizoval německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) následující otázky k tomuto tématu.
Co jsou grayanotoxiny?
Grayanotoxiny jsou ros ...
https://bezpecnostpotravin.cz/klobasa-z-geneticky-upravenych-prasat-dostala-zelenou-ke-konzumaci/
Vydáno: 19. 6. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez.jpg 1198w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-42638" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: isaaa.org
Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) rozhodl, že klobásy německého typu s masem z geneticky upravených prasat z Washingtonské státní univerzity (WSU) jsou bezpečné pro lidskou spotřebu. WSU se tak stává první univerzitou, která uvedla na trh maso z geneticky upravených prasat, a jeho prodej pomáhá získat finanční prostředky pro studenty.
Geneticky upravená prasata nebyla vyvinuta speciálně pro žádoucí masné vlastnosti. Prasatům z WSU byl pomocí metody CRISPR vyřazen gen NANOS2, díky čemuž se stali samci neplodnými. Do těchto sterilních, tzv. náhradních plemeníků byly implant ...
https://bezpecnostpotravin.cz/reakce-na-clanek-jedy-na-hrabose-zabijeji-take-sovy/
Vydáno: 19. 6. 2023
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) považuje za nutné uvést na pravou míru některé informace uvedené v článku „Jedy na hraboše zabíjejí také sovy,“ zveřejněném na online webu in Novinky a v regionálních denících PRÁVO.
V první řadě bychom rádi zdůraznili, že ÚKZÚZ podporuje a doporučuje všechna preventivní opatření v boji proti škůdci rostlin hraboši polnímu, od agrotechnických, která musí reflektovat průběh počasí v dané lokalitě, po podporu predátorů ve formě umisťování berliček na pole. &n ...