27. říjen 2023
27
říjen

GM kuřata bojují proti ptačí chřipce

https://bezpecnostpotravin.cz/gm-kurata-bojuji-proti-ptaci-chripce/ Vydáno: 27. 10. 2023 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-768x428.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-1536x857.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-2048x1143.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="571" class="wp-image-47475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Britští odborníci použili editování genomu k zásahu do DNA kuřat, jehož cílem bylo omezit šíření viru ptačí chřipky. Dosáhli částečného omezení šíření této nebezpečné infekce, aniž by se to nějak negativně projevilo na samotných kuřatech. Výsledky výzkumu jsou povzbuzující, ale experti upozorňují, že pro získání kuřat, která by byla zcela odolná vůči nákaze nebezpečnou a finančně nákladnou ptačí chřipkou bude nutné udělat ještě další zásahy v jejich DNA. Badatelé University of Edinburgh, I ...

27. říjen 2023
27
říjen

Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-41-tyden-2023/ Vydáno: 27. 10. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" decoding="async" loading="lazy" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 41. týdnu 2023: 9. 10. – 15. 10. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování.&nbs ...

27. říjen 2023
27
říjen

Jak po zhubnutí udržet tělesnou hmotnost a vyhnout se jojo efektu dle metodiky společnosti STOB? 2. díl

https://bezpecnostpotravin.cz/jak-po-zhubnuti-udrzet-telesnou-hmotnost-a-vyhnout-se-jojo-efektu-dle-metodiky-spolecnosti-stob-2-dil/ Vydáno: 27. 10. 2023 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-768x431.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-1536x863.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-2048x1150.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="575" class="wp-image-47459" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala původní práci „Jak po zhubnutí udržet tělesnou hmotnost a vyhnout se jojo efektu dle metodiky společnosti STOB?“ (2. díl) v časopise „Výživa a potraviny“ 5/2023. Jojo efektMnoho lidí úspěšně zhubne, ale váhové úbytky si z nich bohužel udrží jen malé procento. Prevenci jojo efektu je třeba pojmout komplexně. Téma udržení tělesné hmotnosti po zhubnutí z pohledu odborníka na výživu bylo probráno v minu ...