5. červen 2023
5
červen

Referenční genom tilapie umožní posílení globální potravinové bezpečnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/referencni-genom-tilapie-umozni-posileni-globalni-potravinove-bezpecnosti/  Vydáno: 5. 6. 2023 Autor: BIOTRIN     Informace organizace BIOTRIN – Společnosti Earlham Institute, Roslin Institute a WorldFish zveřejnily první kompletní referenční genom pro geneticky vylepšený kmen tilapie, který má potenciál ke zlepšení globální potravinové bezpečnosti. Tilapie nilská (Oreochromis niloticus) je třetím nejvíce chovaným druhem ryb na světě. Její oblíbenost je z velké části přisuzována neustálému úsilí lidí o šlechtění druhů, které mohou rychle růst a přibírat na váze. Program pro vývoj geneticky upravené farmové tilapie (Genetically Improved Farmed Tilapia – GIFT), vedený společností WorldFish, umožnil vznik jednoho z elitních kmenů tilapie, který se dnes vyskytuje a je distribuován po celém světě, díky selektivnímu šlechtění. Pro urychlení vývoje vylepšených druhů GIFT prostřednictvím genomové selekce, pracovali výzkumníci z institutů Earlham a Roslin na vytvoření úplného a vysoce kvalitního referenčního genomu z tkání ryb poskytnutých WorldFish. Genom byl poté anotován pomocí špičkového přístupu vyvinutého Swarbreck Group v Earlham ...

2. červen 2023
2
červen

Výskyt hraboše polního v květnu 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-kvetnu-2023/   Vydáno: 5. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: ÚKZÚZ Výsledky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) ukázaly, že v průběhu května došlo k dalšímu poklesu stavu populací hraboše polního. Celorepublikový průměrný počet 127 aktivních východů z nor na hektar, představuje hodnotu 2,5násobku aktuálního prahu škodlivosti. V krajích Olomoucký, Jihomoravský a Zlínský se však hodnoty populací pohybují stále nad úrovní 7násobku prahu škodlivosti a riziko škod hrozí především v porostech krmných plodin a mladých výsadbách stromků. Dvě třetiny květnových výstupů monitoringu zahrnovala pozorování v jednoletých kulturách, především v porostech jarních plodin, část pozorování byla provedena i v ozimých plodinách.  Hodnoty výskytu s ohledem na uvedené dosáhly v průměru 31 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha), což odpovídá 0,68násobku prahu škodlivosti, který pro jarní období představuje hodnotu 50 AVN/ha.   V krmných a trvalých plodinách se průměrné hodnoty pohybovaly na úrovni 444 AVN/ha, což odpovídá 8,9násobku prahu škodlivosti. Tato čísla stále představují vysok ...

2. červen 2023
2
červen

Je snížení energie ze sacharidů lepší pro zdraví?

  https://bezpecnostpotravin.cz/je-snizeni-energie-ze-sacharidu-lepsi-pro-zdravi/ Vydáno: 2. 6. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ – Při vyšší hmotnosti a dalších rizikových faktorech spojených s nemocemi srdce se zdá být rozumnou strategií konzumovat méně sacharidů. Ukazuje to nový model základní příčiny obezity. Nejprve dostanete hlad Kdo se pokoušel zhubnout, tak ví, že je velmi těžké udržet nebo snížit svou hmotnost. Nejprve pociťujete hlad. Tělo vám dává najevo, že chce doplnit chybějící kalorie. Když se vám podaří několik dnů hlad vydržet, dojde ke zpomalení metabolismu. Zpomalením metabolismu se snaží organismus šetřit energií. Abyste si udrželi hmotnost, musíte jíst stále méně a méně, i když váš hlad se zvyšuje. Je to boj mezi myšlením a metabolismem. „Málokdo to vyhraje“, popisuje profesor Dr. Ludwik, z pediatrie na dětské klinice v Bostonu v USA. Rafinované jednoduché sacharidy a cukry nabízí trh Jak přemýšlet a řešit nadváhu a s ní spojená zdravotní rizika? Existuje známý „sacharid-inzulinový model“ obezity. Bere v úvahu biologické mechanismy, které podporují ...