9. květen 2023
9
květen

Konferencia Potravinové právo 2023, 15. – 16. června 2023

 

https://bezpecnostpotravin.cz/konferencia-potravinove-pravo-2023-15-16-cervna-2023/

Vydáno: 9. 5. 2023
Autor: PK ČR

 

 

Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, Potravinárska komora Slovenska a Potravinářská komora České republiky Vás zvou na 3. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie POTRAVINOVÉ PRÁVO 2023, ktorú organizujú. 

Konferencia sa uskutoční 15. a 16. júna 2023 vo Wellness & Spa Hoteli Zochova Chata**** v Modre na Slovensku.

Témami konferencie budú:

  • environmentálne označenia a tvrdenia o potravinách
  • ochrana spotrebiteľa a potraviny
  • označovanie potravín výrazom „probiotický“
  • právna ochrana názvov potravín (označovanie rastlinných alternatív)
  • výživové a zdravotné tvrdenia o potravinách
  • správne trestanie na úseku úradných kontrol potravín


Viac informácií o konferencii sa dozviete na webovom sídle konferencie www.potravinovepravo.sk.

 

Mgr. Samuel Rybnikár PhD.
Katedra správneho práva, práva životného prostredia a finančného práva
Právnická fakulta
Trnavská univerzita v Trnave
telefón: +421335939635
e-mail: samuel.rybnikar@truni.sk

 

Zdroj: PK ČR

9. květen 2023
9
květen

Při kontrolách hygienických požadavků ve školách a školských zařízeních v Praze v prvním letošním čtvrtletí zjištěna pochybení v 5,3 % případů

  https://bezpecnostpotravin.cz/pri-kontrolach-hygienickych-pozadavku-ve-skolach-a-skolskych-zarizenich-v-praze-v-prvnim-letosnim-ctvrtleti-zjistena-pochybeni-v-53-pripadu/ Vydáno: 9. 5. 2023 Autor: HSHMP   Foto: HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) provedla v období prvního čtvrtletí letošního roku 303 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků ve školách a školských zařízeních. Kontroly probíhaly v rámci výkonu státního zdravotního dozoru. Z celkového počtu kontrol se pochybení projevilo u 16 kontrol, což činí 5,3 %. Závady zjištěny v 9 zařízeních školního stravování: zaměstnanci odboru hygieny dětí a mladistvých zde objevili například nedostatečnou provozní hygienu nebo zanedbanou údržbu prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy. Dále pak nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem či křížení čistého a nečistého provozu, což ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů. Čtyřikrát hygienici v praxi identifikovali nedodržení provozních podmínek základních škol, jednou ve střední škole a dvakrát v dětské skupině. Závady se týkaly nedo ...

9. květen 2023
9
květen

VK EFSA: Návrh prohlášení o tom, jak interpretovat status QPS týkající se „získaných genů antimikrobiální rezistence“

  https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-prohlaseni-o-tom-jak-interpretovat-status-qps-tykajici-se-ziskanych-genu-antimikrobialni-rezistence/ Vydáno: 9. 5. 2023 Autor: KM EFSA   Panel EFSA pro biologická nebezpečí (BIOHAZ) zahájil konzultaci k návrhu prohlášení panelu o tom, jak interpretovat status QPS „kmeny by neměly obsahovat žádné získané geny antimikrobiální rezistence vůči klinicky relevantním antimikrobiálním látkám“ pro všechny taxonomické jednotky bakterií s QPS. Cílem tohoto dokumentu je objasnit definice „vlastních“ a „získaných“ genů AMR a poskytnout některé obecné zásady pro hodnocení rizika genů AMR přítomných v bakteriích s QPS. Definice a zásady mají harmonizovat a podpořit hodnocení rizik prováděné v různých oblastech hodnocení rizik EFSA a vztahují se na bakterie používané v potravinovém a krmivovém řetězci. Měly by být proto obecně použitelné a prakticky využitelné. Nástroje a metodiky doporučené v tomto dokumentu jsou formulovány na základě aktuálních znalostí v oblasti, které se neustále vyvíjí. Proto lze v budoucnu očekávat pravidelné aktualizace. Připomínky je možné podávat do 30. 5. 2023 on-line prostřednictvím portálu EFSA Connect. Z ...