25. červenec 2025
25
červenec

Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?

https://bezpecnostpotravin.cz/maso-a-masne-vyrobky-co-byste-meli-vedet/ Vydáno: 25. 7. 2025 Autor: Akademie kvality, SZIF https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/AkademieKvality-maso-300x167.jpg 300w" alt="" width="692" height="385" class="wp-image-85445" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Maso a masné výrobky mohou být součástí vyvážené stravy, pokud je konzumujete s mírou a vybíráte kvalitní produkty. K masu přidejte čerstvou zeleninu, luštěniny a zdroje nenasycených tuků, jako jsou ořechy, různá semínka nebo avokádo, čímž podpoříte pestrost a nutriční hodnotu svého jídelníčku Maso a masné výrobky jsou nutričně bohaté potraviny s bohatou sociokulturní a kulinářskou tradicí. Poskytují vysoce kvalitní plnohodnotné bílkoviny a jsou dobrým zdrojem minerálních látek (např. železo, zinek, selen), vitamínů (např. vitamíny skupiny B, zejména B12 a D) a bioaktivních látek (např. glukathion, cholin, karnitin, karnosin, taurin nebo anserin). Nedostatečný příjem těchto živin může způsobit: Oslabení imunitního sys ...

24. červenec 2025
24
červenec

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovin

https://bezpecnostpotravin.cz/zruseni-oznamovaci-povinnosti-pri-prilezitostnem-prodeji-lihovin/ Vydáno: 24. 7. 2025 Autor: Celní správa ČR Novelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke změně ustanovení § 14.Změna týkající se příležitostného prodeje alkoholických nápojů spočívá ve zrušení odst. 3 a 4 v § 14 zákona o ochraně zdraví, kterými byla nařízena oznamovací povinnost osob, které hodlaly prodávat v rámci příležitostného prodeje lihoviny na ochutnávce lihovin, výročním, farmářském a tradičním trhu, veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní, taneční a jim podobné akci.Z výše uvedeného vyplývá, že od 1.7.2025 nejsou osoby povinny oznamovat příležitostný prodej lihovin správci daně, v jehož územní působnosti se bude tento prodej uskutečňovat. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ochutnavka-vino-detail-300x107.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ochutnavka-vino-detail-768x274.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ochutnavka-v ...

24. červenec 2025
24
červenec

Konec skládkování a maximální recyklace. Vláda schválila Plán odpadového hospodářství do roku 2035

https://bezpecnostpotravin.cz/konec-skladkovani-a-maximalni-recyklace-vlada-schvalila-plan-odpadoveho-hospodarstvi-do-roku-2035/ Vydáno: 24. 7. 2025 Autor: Tiskové oddělení MŽP Ministerstvo životního prostředí připravilo nový Plán odpadového hospodářství na období 2025–2035. Plán představuje zcela zásadní národní strategický dokument, který definuje budoucí směřování vývoje odpadového hospodářství ČR a formuluje dlouhodobou vizi a perspektivu pro naprosto klíčové období let 2025-2035, a to v kontextu nezbytnosti splnění závazných cílů vymezených v evropské a národní legislativě. Dokument předložený ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem vláda schválila 23. července 2025. „Příštích deset let bude pro přechod na moderní odpadové hospodářství kritických. Plán odpadového hospodářství představuje konkrétní cestu, jak odpady proměnit na materiál a suroviny pro další využití, jak předcházet vzniku odpadů, jak uplatnit recykláty v praxi a jak efektivně přeměnit zbytkový odpad na energii. Klíčovou roli v tom sehraje rozšířená odpovědnost výrobců, to je reálná cesta, jak dosáhnout opravdové cirkularity. Musíme rozšířit systém, který dnes funguje u obalů, b ...