Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/maso-a-masne-vyrobky-co-byste-meli-vedet/
Vydáno: 25. 7. 2025
Autor: Akademie kvality, SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/AkademieKvality-maso-300x167.jpg 300w" alt="" width="692" height="385" class="wp-image-85445" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Maso a masné výrobky mohou být součástí vyvážené stravy, pokud je konzumujete s mírou a vybíráte kvalitní produkty. K masu přidejte čerstvou zeleninu, luštěniny a zdroje nenasycených tuků, jako jsou ořechy, různá semínka nebo avokádo, čímž podpoříte pestrost a nutriční hodnotu svého jídelníčku
Maso a masné výrobky jsou nutričně bohaté potraviny s bohatou sociokulturní a kulinářskou tradicí. Poskytují vysoce kvalitní plnohodnotné bílkoviny a jsou dobrým zdrojem minerálních látek (např. železo, zinek, selen), vitamínů (např. vitamíny skupiny B, zejména B12 a D) a bioaktivních látek (např. glukathion, cholin, karnitin, karnosin, taurin nebo anserin).
Nedostatečný příjem těchto živin může způsobit:
Oslabení imunitního sys ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zruseni-oznamovaci-povinnosti-pri-prilezitostnem-prodeji-lihovin/
Vydáno: 24. 7. 2025
Autor: Celní správa ČR
Novelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke změně ustanovení § 14.Změna týkající se příležitostného prodeje alkoholických nápojů spočívá ve zrušení odst. 3 a 4 v § 14 zákona o ochraně zdraví, kterými byla nařízena oznamovací povinnost osob, které hodlaly prodávat v rámci příležitostného prodeje lihoviny na ochutnávce lihovin, výročním, farmářském a tradičním trhu, veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní, taneční a jim podobné akci.Z výše uvedeného vyplývá, že od 1.7.2025 nejsou osoby povinny oznamovat příležitostný prodej lihovin správci daně, v jehož územní působnosti se bude tento prodej uskutečňovat.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ochutnavka-vino-detail-300x107.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ochutnavka-vino-detail-768x274.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/ochutnavka-v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/konec-skladkovani-a-maximalni-recyklace-vlada-schvalila-plan-odpadoveho-hospodarstvi-do-roku-2035/
Vydáno: 24. 7. 2025
Autor: Tiskové oddělení MŽP
Ministerstvo životního prostředí připravilo nový Plán odpadového hospodářství na období 2025–2035. Plán představuje zcela zásadní národní strategický dokument, který definuje budoucí směřování vývoje odpadového hospodářství ČR a formuluje dlouhodobou vizi a perspektivu pro naprosto klíčové období let 2025-2035, a to v kontextu nezbytnosti splnění závazných cílů vymezených v evropské a národní legislativě. Dokument předložený ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem vláda schválila 23. července 2025.
„Příštích deset let bude pro přechod na moderní odpadové hospodářství kritických. Plán odpadového hospodářství představuje konkrétní cestu, jak odpady proměnit na materiál a suroviny pro další využití, jak předcházet vzniku odpadů, jak uplatnit recykláty v praxi a jak efektivně přeměnit zbytkový odpad na energii. Klíčovou roli v tom sehraje rozšířená odpovědnost výrobců, to je reálná cesta, jak dosáhnout opravdové cirkularity. Musíme rozšířit systém, který dnes funguje u obalů, b ...