29. červenec 2025
29
červenec

Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže

https://bezpecnostpotravin.cz/kurkuma-a-extrakt-ze-sisaku-bajkalskeho-snizuji-tepelny-stres-u-drubeze/ Vydáno: 29. 7. 2025 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-768x428.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-1536x857.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-2048x1143.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="571" class="wp-image-47475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena křídla od těla, zrychleně dýchají a více pijí. Vědecký tým z Agronomické fakulty zjistil, že tepelný stres lze u kuřat snížit přídavkem kurkumy a extraktu ze šišáku bajkalského do krmné směsi. Díky potlačení stresu z vy ...

29. červenec 2025
29
červenec

Vědci vyšlechtili pšenici, která neškodí celiakům

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyslechtili-psenici-ktera-neskodi-celiakum/ Vydáno: 29. 7. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-768x394.jpg 768w" alt="" width="907" height="465" class="wp-image-72772" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tým z Kalifornské univerzity UC Davis úspěšně odstranil skupinu genů, jež jsou v pšenici odpovědné za produkci glutenových bílkovin vyvolávajících imunitní reakce – a to bez negativního dopadu na kvalitu této celosvětově důležité obilniny pro výrobu chleba. Výsledky studie, publikované v časopise  Theoretical and Applied Genetics, představují významný pokrok ve výzkumu celiakie. Pšenice je klíčovým globálním zdrojem sacharidů a bílkovin. Významnou skupinu jejích proteinů tvoří glutenové bílkoviny, které dodávají chlebu a těstovinám jejich charakteristickou strukturu. Tyto bílkoviny však mohou u některýc ...

28. červenec 2025
28
červenec

Evropská noc vědců a vědkyň 2025: Bohatství

https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1310/evropska-noc-vedcu-a-vedkyn-2025...

Kdy:

26.09.2025

V pátek 26. září se napříč celou Evropou otevřou laboratoře a univerzitní přednáškové sály v rámci dalšího ročníku Evropské noci vědců a vědkyň.

Do slavností vědy se zapojí i ČR, a to prostřednictvím projektu METAMORPHOSIS, který podpořilo schéma MSCA a občané. Projekt společně realizují Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci s Univerzitou Karlovou, Českým vysokým učením technickým, Českou zemědělskou univerzitou a Vysokou školou ekonomickou.

Letošní ročník, který nám představí Bohatství ve všech jeho podobách, je pro ČR o to významnější, že představuje jubilejní 20. výročí zapojení ČR do tohoto celoevropského vědeckého festivalu.

Více informací o české akci najdete na: https://www.nocvedcu.cz/ 

Přehled všech souvisejících akcí napříč Evropou najdete na webu Evropské komise ZDE.