Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/novy-kultivar-ryze-nabizi-velkou-urodu-a-nizke-emise-metanu/
Vydáno: 11. 2. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-1536x840.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-2048x1120.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-39787" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Rýžové farmy jsou zodpovědné za zhruba 12 procent globálních emisí nebezpečného skleníkového plynu metanu.
Není to málo a navíc lze čekat, že se se podíl rýžovišť na emisích metanu bude dál zvyšovat s tím, jak bude lidská populace ještě nějakou dobu růst.
Vědci nedávno identifikovali chemické látky, které se uvolňují z kořenů rýže a které určují, kolik metanu taková rostlina vyprodukuje. Tuto informaci následně využili při šlec ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vysledky-kontrol-provedenych-v-roce-2024-v-zarizenich-skolniho-stravovani-a-ostatnich-stravovacich-zarizenich-pro-deti-na-uzemi-hl-m-prahy/
Vydáno: 11. 2. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kontrola_rok-2024-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kontrola_rok-2024-768x471.jpg 768w" alt="" width="798" height="489" class="wp-image-76201" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: HSHMP
HSHMP provedla v roce 2024 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) 590 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti.
Závady byly zjištěny při 80 kontrolách, tj. ve 14 % ze všech provedených kontrol (70x zařízení školního stravování a 10x zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, jedná se zejména o dětské skupiny), kde byla kontrolou zjištěna nedostatečná provozní hygiena, zanedban ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-prodej-alkoholickych-napoju-prostrednictvim-internetu/
Vydáno: 11. 2. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_alkohol-orez-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_alkohol-orez-768x464.jpg 768w" alt="" width="943" height="570" class="wp-image-52500" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Alkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní.
Obecné požadavky a povinnosti týkající se internetového prodeje najdete v příručce SZPI Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku.
Cílem materiálu – příručky „Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetu“ je shrnout právní předpisy a vysvětlit zjednodušenou a srozumitelnou formu speciální požadavky a zvláštnosti týkající se alkoholických nápojů.
Jedná o stávající názor SZPI, který má za cíl přispět správnému fungo ...