Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-je-opet-zemi-bez-vyskytu-ptaci-chripky-v-chovech-drubeze/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m-768x427.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m.jpg 1050w" alt="" width="1024" height="570" class="wp-image-51336" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že je Česká republika od 13. února 2025 prostá ptačí chřipky v chovech drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává získaný status oficiální.
Zveřejněním článku je informace oficiálně přístupná všem 183 členským zemím WOAH. Státní ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ceske-cukrovary-zapasi-s-dovozem-levneho-cukru-ze-zahranici-budou-muset-omezit-vyrobu-a-hrozi-i-uzavreni-nekterych-zavodu/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-55254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Cukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.
České cukrovarnictví se může pochlubit 200letou tradicí, v posledních letech ale proc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-slintavka-a-kulhavka-pri-konzumaci-pasterizovaneho-mleka-a-mlecnych-vyrobku-se-zdravotni-riziko-neocekava/
Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-300x185.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-768x474.png 768w" alt="" width="870" height="537" class="wp-image-53860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) zkoumal, v návaznosti na výskyt slintavky a kulhavky (SLAK) v Německu, zda konzumace mléka od nakažených zvířat představuje riziko pro zdraví lidí.
Německý úřad BfR vydal 26. 2. 2025 stanovisko k možným zdravotním rizikům konzumace pasterizovaného mléka a výrobků s odpovídajícím tepelným ošetřením (např. sušené mléko, kojenecká mléčná výživa) a výrobků z nich vyrobených (např. cukrovinky se sušenou syrovátkou) s ohledem na onemocnění lidí způsobená infekcí virem slintavky a kulhavky (SLAK). Pozadí této problema ...