Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/budoucnost-na-taliri-laboratorni-veprove-s-cirokem-jako-revoluce-v-potravinarstvi/
Vydáno: 10. 2. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/veprove-maso-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/veprove-maso-768x416.jpg 768w" alt="" width="961" height="521" class="wp-image-76105" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil prototyp laboratorně pěstovaného vepřového masa, které je kultivováno pomocí proteinu kafirinu (zásobní protein ze skupiny prolaminů), extrahovaného z červeného čiroku.
Proč laboratorně pěstované maso?
Kultivované maso je ekologickou a etickou alternativou ke konvenčnímu chovu hospodářských zvířat. Vyžaduje mnohem méně půdy a vody a při jeho produkci vz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prihlasky-do-programu-eit-food-otevreny/
Vydáno: 7. 2. 2025
Autor: EIT FOOD
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EIT-FOOD_Start-up_2025-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EIT-FOOD_Start-up_2025-768x391.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EIT-FOOD_Start-up_2025.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="522" class="wp-image-75519" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přihlášky do programů EIT Food pro začínající podnikatele a start-upy otevřeny!Využít můžete řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!
EIT Jumpstarter
– Program určen pro vědecké projektové týmy, inovátory, vědce, doktorandy nebo magisterské studenty a podnikání chtivé, kteří mají unikátní řešení, ale dosud svůj start-up nezaložili.– Detaily programu najdete na webu EIT Jumpstarter.– Více o programu
EIT Food Seedbed Incubator programme
– Pro začínající podnikatele a vývojáře technologií (profesionální i akademické), kteří chtěj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-5-tyden-2025/
Vydáno: 7. 2. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2025: 27. 1. – 2. 2. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hláš ...