13. únor 2025
13
únor

Přednáška „Pěstování okrasných a léčivých trvalek, jejich využití nejen pro včely“

https://bezpecnostpotravin.cz/prednaska-pestovani-okrasnych-a-lecivych-trvalek-jejich-vyuziti-nejen-pro-vcely/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/trvalky-pozvanka.jpg 2000w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-76313" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Na akci pořádané Včelařským spolkem pro Prahu 6 a 7 přednáší Ing. Markéta Hrnčírová z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu. Co se dozvíte? Jak úspěšně pěstovat a množit trvalky, jaké léčivé látky rostliny obsahuji a jak je využít, které rostliny jsou atraktivní pro včely a kdy kvetou… Akce se koná 27. 2. 2025 od 18. hod. v Goethe-Institutu, M ...

13. únor 2025
13
únor

Nové potravinářské předpisy EU – leden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-leden-2025/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztah ...

13. únor 2025
13
únor

Změny ve školním stravování? Nejde o revoluci, cílem je pestrý jídelníček, říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna

https://bezpecnostpotravin.cz/zmeny-ve-skolnim-stravovani-nejde-o-revoluci-cilem-je-pestry-jidelnicek-rika-koordinatorka-projektu-zdrava-skolni-jidelna/ Vydáno: 13. 2. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m.jpg 1037w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-51231" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Méně polotovarů, masa, cukru a soli, více lokálních potravin, ryb a luštěnin. Tak by mělo od září vypadat stravování ve školních jídelnách podle nové vyhlášky. „Není potřeba dětem servírovat naprosto nová, neznámá jídla. Principem změny je, aby každý den dítě k dennímu jídlu dostalo věci, které jsou v souladu s výživovými doporučeními. Někdy se bude jednat o doplnění jídla například o zeleninu nebo ovoce,“ říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna Alexandra Košťá ...