Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-informace-ze-zahranicniho-testu-veganske-mlete-maso/
Vydáno: 13. 2. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek Zahraniční test: Veganské mleté „maso“ v časopise dTest 2/2025.
Jsou náhražky mletého masa z rostlinných zdrojů skutečně důstojnou alternativou živočišných produktů? Nejen tuto otázku si položila německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Test zahrnoval ochutnávku a známkovala se nutriční kvalita a obsah mikrobů či chemikálií.
Test reaguje na současné preference evropských spotřeb ...
https://bezpecnostpotravin.cz/genova-editace-mechanismu-source-sink-jako-reseni-klimatickeho-hladu/
Vydáno: 13. 2. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_rajcata_orez-768x365.jpg 768w" alt="" width="947" height="450" class="wp-image-43813" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Lidská populace se celosvětově zvětšuje a s tím nezadržitelně roste i její potravinová náročnost. Standardní agrovýroba čelí požadavku dvojnásobku svého zvýšení do roku 2050. Jejím výrazným protihráčem se stal komplex klimatických změn, zejména pak globálního oteplování.
Primární potravinoví producenti, tedy zelené rostliny, si během evoluce vytvořily velmi sofistikované regulační systémy svého energetického metabolismu. Interaktivně řídí přesuny asimilátů z orgánů/pletiv zdrojových (source) do zásobních (sink), jak to prvně definovali Mason a Maskell v roce 1928. Citlivě reagují na s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-lepek-a-bezlepkove-potraviny/
Vydáno: 12. 2. 2025
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 2. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Lepek a bezlepkové potraviny“přednášejícíIng. Jana RysováIng. Dana Gabrovská, Ph.D.Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, Odbor potravinářský
Abstrakt
Pšenice je pro evropskou populaci jednou ze základních potravin. Pšeničný lepek tvoří převážnou část bílkovin pšenice a svými vlastnostmi se významně podílí na konečné kvalitě klasických pekařských výrobků a těstovin. V populaci existuje ale poměrně početná sku ...