Přístup SZPI ke kontrole šarží na lihovinách
https://www.bezpecnostpotravin.cz/pristup-szpi-ke-kontrole-sarzi-na-lihovinach.aspx Autor: SZPI Stanovisko SZPI k označování šarží lihovin PPP Při kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela odpovídat definici šarže v § 2 odst. 1 písm. k) zákona č. 110/1997, o potravinách. Z důvodu nejasnosti přístupu ke kontrole takto nově udělených šarží SZPI požádala o stanovisko příslušné generální ředitelství Evropské komise - DG SANCO (Directorate General for Health and Safety), které uvádí, že není možné, aby provozovatel potravinářského podniku doznačil výrobky s chybějící šarží nově přidělenou šarží, aniž by byl při kontrole schopen doložit, jaká byla původně stanovená šarže výrobcem. DG SANCO ve svém stanovisku poukázalo na znění čl. 3 směrnice 89/396/EHS, o údajích nebo značkách určujících šarži, ke které potravina patří, který stanoví, že: “Šarže musí být stanovena v každém případě výrobcem dané potraviny, jejím zpracovatelem nebo balírnou nebo prvním p ...