9. září 2022
9
září

Přístup SZPI ke kontrole šarží na lihovinách

https://www.bezpecnostpotravin.cz/pristup-szpi-ke-kontrole-sarzi-na-lihovinach.aspx   Autor: SZPI Stanovisko SZPI k označování šarží lihovin PPP Při kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela odpovídat definici šarže v § 2 odst. 1 písm. k) zákona č. 110/1997, o potravinách. Z důvodu nejasnosti přístupu ke kontrole takto nově udělených šarží SZPI požádala o stanovisko příslušné generální ředitelství Evropské komise - DG SANCO (Directorate General for Health and Safety), které uvádí, že není možné, aby provozovatel potravinářského podniku doznačil výrobky s chybějící šarží nově přidělenou šarží, aniž by byl při kontrole schopen doložit, jaká byla původně stanovená šarže výrobcem. DG SANCO ve svém stanovisku poukázalo na znění čl. 3 směrnice 89/396/EHS, o údajích nebo značkách určujících šarži, ke které potravina patří, který stanoví, že: “Šarže musí být stanovena v každém případě výrobcem dané potraviny, jejím zpracovatelem nebo balírnou nebo prvním p ...

8. září 2022
8
září

Vymítání mýtů - Vejce jako zdroj železa

 

 
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování 4/2022

Foto: Shuttetstock

Společnost pro výživu publikovala článek "Vymítání mýtů - Vejce jako zdroj železa" ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování - 4/2022.  

 

 


Zdroj: Společnost pro výživu

8. září 2022
8
září

Nový ročník e-learningového kurzu „Výživa ve výchově ke zdraví“

 
Autor: ICBP
Sedmý ročník e-learningového kurzu pro střední školy bude zahájen 3. 10. 2022.

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství si dovoluje nabídnout pedagogům a studentům gymnázií, středních zdravotnických škol a středních škol a učilišť s potravinářským zaměřením e-learningový kurz „Výživa ve výchově ke zdraví“, jehož sedmý ročník bude zahájen 3. 10. 2022.

 

Více informací o kurzu, včetně nového kontaktu pro registraci, je k dispozici zde


Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství