Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/ochranne-rukavice-chranici-proti-pesticidum-nova-norma.aspx
Autor: SZÚ
Informace Státního zdravotního ústavu
Příspěvek upozorňuje na novou normu na ochranné rukavice, které jsou určeny jak pro obsluhu (pracovníky, kteří nakládají přímo s pesticidy), tak i následné pracovníky (kteří vstupují do ošetřených porostů nebo nakládají s ošetřenými plodinami nebo jejich částmi). Tato norma byla vydána Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO) v roce 2019, zapracování do systému norem v ČR je t. č. již v běhu.
Velká část přípravků na ochranu rostlin (dále jen přípravků) může být nebezpečná pro zdraví lidí při styku s kůží, přes kůži se může vstřebávat do organismu apod. V procesu povolování přípravků jsou tato zdravotní rizika hodnocena a v případě potřeby SZÚ doporučí používání osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP) včetně ochranných rukavic (kromě ochranného oděvu apod.).Detailní stanovení určitého typu rukavic (druh a tloušťku materiálu, popř. minimální dobu průniku materiálem rukavic) je podle nařízení REACH na dodavateli přípravku na trh, který informace musí uvést v od ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/kontrolni-akce-potravinarske-inspekce-potvrdila-ze-vyrobci-doplnku-stravy-neklamali-ohledne-obsahu-kyseliny-listove.aspx
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovanému na obalu.
Výsledky kontroly prokázaly, že u žádného z hodnocených vzorků nedošlo ke klamání spotřebitelů ohledně obsahu kyseliny listové.
V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 8 vzorků a laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala u všech přítomnost kyseliny listové v množství odpovídajícím hodnotě uvedené na obalu potraviny.
Přehled všech hodnocených vzorků, které byly součástí kontrolní akce, zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Doplňky stravy s kyselinou listovou jsou určeny pro široké spektrum spotřebitelů, mj. pro těhotné ženy.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
  ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/kontaminujici-latky-v-potravinach-nova-narizeni-eu.aspx
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
V srpnu 2022 byla v Úředním věstníku EU publikována nová nařízení a doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách.
V měsíci srpnu 2022 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována čtyři nařízení a dvě doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách. Jejich přehled uvádíme níže.
Dne 01. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1342 o monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti methylrtuti a celkové rtuti v rybách, korýších a měkkýších a vypracovaly specifická vnitrostátní doporučení ohledně konzumace ryb, korýšů a měkkýšů s cílem dosáhnout v plné míře příznivých účinků konzumace ryb a mořských plodů a zároveň omezit rizika toxicity rtuti. Dopad dietárních doporučení posoudí úřad EFSA provedením průzkumu, který se bude věnovat účinnosti doporučení členských států ohledně dané konzumace.
Dne 05. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komis ...