Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/svs-ukoncila-mimoradna-veterinarni-opatreni-v-ohniscich-kataralni-horecky/
Vydáno: 5. 2. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-768x436.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-1536x871.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-2048x1162.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="581" class="wp-image-42915" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) ke konci ledna ukončila mimořádná veterinární opatření vyhlášená v ohniscích katarální horečky (KHO) v ČR. Těch bylo v průběhu loňského roku v ČR vyhlášeno postupně 115. Od konce ledna dochází také k určitému zjednodušení podmínek k přemístění zvířat do zahraničí. Do některých zemí, které takové přemístění umožňují, bude nyní možno přemísťovat zvířata bez povinného vyšetření na KHO.
V ČR ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-doporuceni-a-aplikace-watermanage4you-pro-manipulaci-s-procesni-vodou-pro-ovoce-zeleninu-a-bylinky/
Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="947" height="536" class="wp-image-44854" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Kombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), která vyústila v několik doporučení a ve vytvoření nového online nástroje.
V posledních letech způsobily patogeny jako Listeria monocytogenes a STEC v Evropské unii rozsáhlé epidemie, které souvisely s konzumací čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. Kvalita vody a její průmyslové ...
https://bezpecnostpotravin.cz/one-health-agentury-eu-se-spojily-v-boji-proti-rezistenci-hub-rodu-aspergillus-vuci-azolovym-fungicidum/
Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_plisen-orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_plisen-orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="942" height="442" class="wp-image-52290" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Rozsáhlé používání azolových fungicidů (azolů), zejména v některých zemědělských a zahradnických postupech, může zvyšovat riziko vzniku rezistence hub rodu Aspergillus vůči základním antimykotickým přípravkům. Na toto významné zjištění upozorňuje zpráva pěti agentur EU pro zdraví a životní prostředí, kterou podpořilo Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC). Agentury spolupracovaly v rámci přístupu „Jedno zdraví“ na řešení této rostoucí hrozby.
Pět agentur EU pro zdraví a životní prostředí – EFSA, ECDC, ECHA, EEA a EMA[1]– s podporou JRC poprvé ...