Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zruseni-zakazu-dovozu-zvirat-z-casti-rakouska-umozneni-dovozu-nekterych-zivocisnych-produktu-ze-slovenska-a-madarska/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-2048x1178.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-82882" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) od zítřka ruší zákaz vozit do ČR zvířata vnímavá ke slintavce a kulhavce (SLAK) ze dvou spolkových zemí Rakouska (Burgenlandska a Dolního Rakouska). Zároveň umožní dovoz některých tepelně neopracovaných živočišných produktů ze Slovenska a Maďarska. Podmínkou bude, že musí být vyrobeny před výskytem nákazy SLAK v těchto zemích, a také musí být doprovázeny ve ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-14-tyden-2025/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2025: 31. 3. – 6. 4. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-glycerol-v-ledove-tristi-muze-mit-nezadouci-ucinky-na-zdravi/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-768x395.jpg 768w" alt="" width="869" height="447" class="wp-image-81781" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay)
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) provedl hodnocení zdravotních rizik naměřených hodnot glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť (slushy).
Hodnocení zdravotních rizik úřadem BfR v bodech:
Glycerol je povolen jako potravinářská přídatná látka E 422 pro použití v několika kategoriích potravin včetně ochucených nápojů, nikoli však jako sladidlo. Úřad BfR nemá od výrobců žádné informace o technologické funkci glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť.
Pro použití v potravinách není stanoveno žádné maximální množství; glycerolu může být použito tolik, kolik je třeba („quantum sati ...