Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-cesta-k-efektivnimu-vyuzivani-dusiku-a-udrzitelnemu-pestovani-brambor/
Vydáno: 27. 1. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_brambory-orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_brambory-orez-768x410.jpg 768w" alt="" width="945" height="505" class="wp-image-75154" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V současné době svět čelí stále větším výzvám, jako je změna klimatu, růst populace i potravinová bezpečnost. Vědci se proto stále častěji obracejí k řešením prostřednictvím genetických úprav, které mohou zvýšit odolnost plodin a částečně přispět k řešení potravinové bezpečnosti, zejména v případě základních plodin, jako jsou brambory.
Nová studie, vedená Salomé Prat a její skupinou z Centra pro výzkum zemědělské genomiky (CRAG) v Barceloně, přináší nové poznatky o roli genu StCDF1 v efektivitě využívání dusíku u brambor (Solanum tuberosum). Na studii spolupracovala i skupina Christiana ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mene-jidla-v-odpadu-a-pomoc-lidem-v-nouzi-mzp-investuje-dalsich-50-milionu-do-rozvoje-potravinovych-bank/
Vydáno: 27. 1. 2025
Autor: Ministerstvo životního prostředí
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZP-potravinove-banky-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZP-potravinove-banky-768x393.jpg 768w" alt="" width="945" height="484" class="wp-image-75151" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto
Potravinové banky jsou pro lidi v nouzi často poslední záchranou. Díky nim se zachráněné jídlo dostává k potřebným a potraviny zbytečně nekončí v kontejnerech. Ministerstvo životního prostředí posílá další investice na rozvoj potravinových bank. Na rekonstrukci a vybavení skladů potravin, nákup svozové a manipulační techniky a zpracování potravin aktuálně rozdělí 50 milionů korun.
Potravinové banky hrají klíčovou roli v boji proti plýtvání potravinami a zároveň pomáhají lidem v nouzi. Jejich činnost přináší nejen ekologické, ale i významné sociální přínos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bud-fit-24-novy-program-pomaha-detem-s-nadvahou-ke-zdravejsimu-zivotnimu-stylu/
Vydáno: 24. 1. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Národním screeningovým centrem a pod odbornou garancí pracovní skupiny Národního programu prevence obezity dětí spouští realizační část programu BUĎ FIT 24 (BF24), jehož cílem je podpora zdravého životního stylu u dětí ve věku 6–11 let s nadváhou. Tento inovativní projekt se zaměřuje na boj proti dětské obezitě, která je jedním z hlavních zdravotních problémů současné generace.
Nadváha a obezita: zdravotní riziko současné generace
Nadváha a obezita není pouze estetický problém, ale především vážné zdravotní riziko. U dětí může vést ke vzniku závažných onemocnění, jako jsou: vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, srdeční choroby nebo poruchy trávení.
Mezi hlavní faktory přispívající k nadváze patří:
Nadměrný energetický příjem: Vysoký obsah cukrů a tuků v potravinách.
Nedostatek pohybu: Sedavý způsob života spojený s časem stráveným před obrazovkami.
Nevyvážené stravovací návyky: Konzumace sladkostí, slazených nápojů a fast foodů.
„Představuje ...