10. prosinec 2024
10
prosinec

Účinnost nařízení EU proti odlesňování začne platit o rok později. Jinak by hrozil kolaps hlavně u dodávek kávy, čokolády a hovězího masa

https://bezpecnostpotravin.cz/ucinnost-narizeni-eu-proti-odlesnovani-zacne-platit-o-rok-pozdeji-jinak-by-hrozil-kolaps-hlavne-u-dodavek-kavy-cokolady-a-hoveziho-masa/ Vydáno: 10. 12. 2024 Autor: PK ČR Tisková zpráva – Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok. Nařízení požaduje, aby výrobní podniky deklarovaly, že jejich výrobky nepochází z pozemků, na kterých došlo k odlesňování. Cílem má být především ochrana tropických pralesů. Termín nařízení, které mělo původně začít platit už od konce letošního roku, nebylo podle české Potravinářské komory možné dodržet. Jinak by od ledna hrozily potíže zejména u dovozu čokolády nebo kávy, ale i při dodávkách hovězího masa od českých chovatelů. Mimo jiné i na základě tlaku českých potravinářů navrhla začátkem října Evropská komise roční odklad tohoto sporného nařízení, jak jsme už veřejnost informovali zde. Potravinářská komora již v říjnu vyzvala otevřeným dopisem europoslance, aby i oni schválili odklad tohoto nařízení. Z kontaktu se stovkami firem má Komora informace, že zavádění n ...

9. prosinec 2024
9
prosinec

Vylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší teploty

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsene-enzymy-pomohou-rostlinam-s-adaptaci-na-vyssi-teploty/ Vydáno: 9. 12. 2024 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-300x153.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-768x392.png 768w" alt="" width="936" height="478" class="wp-image-41046" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Globální teploty rostou a rostliny se musejí chtě nechtě přizpůsobit. Badatelé Michigan State University se jim snaží adaptaci na vyšší teploty usnadnit. Vytvářejí vylepšené enzymy, které zvyšují odolnost rostlin vůči vyšším teplotám. Vědci zlepšují termotoleranci rostlin. Vyšší teploty mohou rostliny vážně zasáhnout a rozbořitt jejich buněčné mechanismy, které rostliny potřebují k životu. Termostabilita rostliny do jisté míry chrání před tímto scénářem. Tým Michigann State zvyšuje termostabilitu enzymu GLYK (glycerate 3-kinase) u huseníčku Arabidopsis thaliana. Jde o  ...

9. prosinec 2024
9
prosinec

dTest: Test majonézy 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-majonezy-2024/ Vydáno: 9. 12. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/majoneza_bramb.salat_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/majoneza_bramb.salat_orez-768x443.jpg 768w" alt="" width="906" height="523" class="wp-image-74091" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala aktuální „Test majonézy 2024“ v časopise dTest 12/2024. Studená kuchyně se neobejde bez majonézy, ideálně domácí. I když její příprava není složitá, ne každý si na ni troufá. Mnozí se obávají čerstvých vajec, někomu zase chybí vybavení na dokonalé ušlehání. Obchody nabízejí jednoduché řešení problému v podobě balené majonézy. 16 takových jsme poslali do laboratoře a mimo jiné jsme se dozvěděli, zda má smysl připlácet si za prémiové výrobky, či zda stačí ty běžné. Majonéza je královnou studené kuchyně a její příprava v domácích podmínkách není příliš složitá. Stačí spolehlivý mixér či robot. Přes ...