Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
BIO-HUB.cz a Technologické centrum Praha pořádají dne 12. 12. 2024 již druhý ročník Národního bioekonomického kongresu pod záštitou Ministra zemědělství ČR. Hlavním cílem letošního ročníku je představit možnosti, které pro mezinárodní spolupráci nabízí Evropská partnerství kofinancovaná programem Horizont Evropa a také ukázat inovativní řešení a příklady dobré praxe, která existují v oblasti bioekonomiky.
Pozvánka s programem konference je k dispozici na webu BIO-HUB CZ.
https://bezpecnostpotravin.cz/vznika-narodni-centrum-zemedelskeho-a-potravinarskeho-vyzkumu/
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
Tisková zpráva — Pomáhat vědeckým výzkumem českému zemědělství a potravinářství v posílení konkurenceschopnosti a zvládnutí budoucích výzev vyvolaných změnami životního prostředí a technickým vývojem. To bude hlavním úkolem CARC – Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC – angl. Czech Agrifood Research Center), jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Sdruží se v něm odborníci ze tří výzkumných ústavů a svou činnost zahájí 1. ledna 2025.
Vznik nového národního výzkumného centra naplňuje programové prohlášení vlády České republiky a návrhy Národní ekonomické rady vlády pro dosažení vyššího dlouhodobě udržitelného ekonomického růstu. CARC vznikne sloučením Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT), a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i. (VÚRV). Vědecké projekty budou pokračovat, integrace bude znamenat úsporu pro státní rozpočet v řádu milionů korun ročně.
„Tento krok neohrozí žá ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-vyskyt-difylobotriozy-v-ceske-republice-nakazy-vyvolane-tasemnici-skulovcem-sirokym-po-konzumaci-jiker-stiky/
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: Biologické centrum AV ČR
Část škulovce širokého od pacienta, který se nakazil z jiker štiky z Lipna. Na snímku zcela vpravo jsou vajíčka škulovce širokého, která pro člověka nejsou nakažlivá. Foto: BC AV ČR
Parazitologové z Biologického centra Akademie věd ČR potvrdili první autochtonní (tj. domácí, neimportovaný) případ difylobotriózy v České republice. Toto lidské onemocnění způsobuje tasemnice škulovec široký. K nákaze došlo po konzumaci syrových jiker štiky (kaviáru) pocházející z nádrže Lipno v jižních Čechách. Tento případ naznačuje přítomnost zavlečeného parazita v nádrži, která by tak mohla představovat nové ohnisko nemoci. Riziko nákazy lidí je však velmi nízké. Zdrojem nákaz jsou pouze syrové nebo nedostatečně tepelně upravené dravé ryby jako okoun říční a štika obecná. Přestože škulovec široký může dosáhnout značné délky (až několik metrů), u většiny pacientů nezpůsobuje vážné zdravotní komplikace. Nemoc je navíc snadno léčitelná.
K nákaze došlo v jižních Čechách v oblíbené destinaci p ...