29. duben 2025
29
duben

Chemický koktejl v řece Labe ohrožuje vodní život

https://bezpecnostpotravin.cz/chemicky-koktejl-v-rece-labe-ohrozuje-vodni-zivot/ Vydáno: 29. 4. 2025 Autor: Biologické centrum AV ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Labe_Pixabay-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Labe_Pixabay-768x384.jpg 768w" alt="" width="921" height="460" class="wp-image-83253" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay) Mezinárodní vědecký tým zahrnující i kolegy z Hydrobiologického ústavu BC AV ČR publikoval rozsáhlou studii, která zmapovala chemické znečištění řeky Labe od pramene v Krkonoších až po její ústí do Severního moře. V rámci výzkumu vědci analyzovali více než 700 různých organických látek, včetně pesticidů, léčiv, průmyslových chemikálií a jejich rozkladných produktů, a zároveň testovali jejich účinky na vodní organismy pomocí tzv. biotestů. Výsledky ukázaly, že ačkoliv bylo možné konkrétně určit pouze malou část toxických účinků, v řadě případů koncentrace škodlivých látek překračovaly bezpečné limity. Zejména látky s est ...

29. duben 2025
29
duben

Houbové kompostování omezuje šíření patogenů a genů s rezistencí

https://bezpecnostpotravin.cz/houbove-kompostovani-omezuje-sireni-patogenu-a-genu-s-rezistenci/ Vydáno: 29. 4. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/hnuj_kravsky_orez-300x149.jpg 300w" alt="" width="643" height="319" class="wp-image-72568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tradiční kompostování často selhává kvůli nízké účinnosti degradace lignocelulózy a výskytu patogenů i genů s rezistencí vůči antibiotikům. Přenos těchto genů v půdě navíc zvyšuje používání antibiotik v chovech dobytka, například oxytetracyklinu. Ohrožuje to bezpečnost zemědělství. Výzkumný tým čínského akademického Kunming Institute využil technologii mikrobiální konverze k vytvoření uzavřeného systému, který zahrnuje slámu z pěstovaných plodin, chlévský hnůj a použité houbové substráty, přičemž umožňuje zelené a efektivní využívání organické hmoty k podpoře růstu plodin. Badatelé vycházeli z velkého množství dos ...

29. duben 2025
29
duben

Katarální horečka ovcí; aktuální informace k 25. 4. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace-k-9-9-2024/ Vydáno: 29. 4. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-768x441.jpg 768w" alt="" width="785" height="451" class="wp-image-71257" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Aktuality k nákazové situaci  25. 4. 2025Od 1. května 2025 bude oficiálně ukončeno období sezóně prosté KHO na území celé České republiky, tj. období bez aktivity vektorů nákazy katarální horečky ovcí (tj.  tiplíků druhu Culicoides). Současně budou vydána nová celostátní mimořádná veterinární opatření ke KHO – veškeré informace budou uvedeny na webu SVS ČR v příštím týdnu. S ukončením tohoto období již nebude možné certifikovat vnímavá zvířata z ČR do jiného členského státu na podmínky k přemístění zvířat v období sezóně prostém bez nutnosti vyšetření na původce KHO. Podmínky k&nb ...