29. leden 2025
29
leden

Evropský kompas pro konkurenceschopnost vyzdvihuje podporu inovací

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3061/evropsky-kompas-pro-konkurenceschopnost-vyzdvihuje-podporu... 29.01.2025 Evropská komise představila 29. ledna 2025 strategii zaměřenou na zvyšování globální konkurenceschopnosti EU s názvem „Competitiveness Compass“. Třemi klíčovými oblastmi, do kterých se budou soustředit aktivity EK, jsou inovace, dekarbonizace a bezpečnost. Strategie navazuje na tzv. Draghiho zprávu o budoucnosti evropské konkurenceschopnosti z roku 2024 a navrhuje konkrétní opatření, která umožní Draghiho návrhy uskutečnit. Strategie klade velký důraz na odstraňování bariér a zjednodušování pravidel. Z hlediska podpory inovací se dokument soustředí především na: Vytváření příznivého prostředí pro vznik inovačních start-upů a rozvoje scale-ups Vznik iniciativ podporujících využívání AI v klíčových průmyslových sektorech Vznik jednotného právního rámce pro inovativní firmy, tzv. „28. režimu“ Vytvoření efektivního venture kapitálového trhu Usnadnění mobility a udržení talentů Investice do moderních digitálních infrastruktur Pro budoucí víceletý finanční rámec strategie navrhuje vytvoření jednotného Fondu pro ...

29. leden 2025
29
leden

Bezpečnost jednoporcových pokrmů pod drobnohledem: Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo výsledky kontrol

https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-jednoporcovych-pokrmu-pod-drobnohledem-ministerstvo-zdravotnictvi-zverejnilo-vysledky-kontrol/ Vydáno: 29. 1. 2025 Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZd-logo-banner-300x25.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZd-logo-banner-768x65.jpg 768w" alt="" width="945" height="80" class="wp-image-75194" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi (KHS) úspěšně realizovalo cílený státní zdravotní dozor zaměřený na mikrobiologickou nezávadnost jednoporcových balených pokrmů. Dozor probíhal během října a listopadu 2024 a jeho výsledky přinesly důležité poznatky pro zajištění bezpečnosti potravin určených k přímé spotřebě. Cílem kontroly bylo prověřit, zda jednoporcové balené pokrmy, které jsou častou volbou spotřebitelů pro rychlé stravování, splňují mikrobiologická kritéria stanovená evropskou a českou legislativou. Pracovníci KHS provedli odběr vzorků v něk ...

29. leden 2025
29
leden

Kampaň “Suchej únor” se blíží již potřinácté

https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-suchej-unor-se-blizi-jiz-potrinacte/ Vydáno: 29. 1. 2025 Autor: Hygienická stanice hlavního města Prahy https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/HSHMP-suchej-unor-2025-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/HSHMP-suchej-unor-2025-768x392.jpg 768w" alt="" width="930" height="475" class="wp-image-75188" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Již 13. příležitost ověřit si, jak jsme, každý z nás, na tom s alkoholem. Protože celkově jako Česká republika jsme na tom nevalně. Patříme dlouhodobě mezi deset států na světě s největším množstvím zkonzumovaného alkoholu na hlavu. Nadměrná konzumace alkoholu má přímé dopady na kvalitu života konzumentů, závažným způsobem ohrožuje jejich zdraví fyzické i duševní, má negativní dopady na mezilidské vztahy nejen mezi konzumenty, ale i na členy jejich rodin, zejména na děti. Alkohol znamená i ekonomickou zátěž do rozpočtu rodin i do rozpočtu celospolečenského. Alkohol přispívá ke vzniku více než 200 nejrůznějších onemocnění ...