4. listopad 2024
4
listopad

Editace genomu jako nástroj pro zvýšení odolnosti zvířat proti infekcím

https://bezpecnostpotravin.cz/editace-genomu-jako-nastroj-pro-zvyseni-odolnosti-zvirat-proti-infekcim/ Vydáno: 4. 11. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kozy_dojne_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kozy_dojne_orez-768x405.jpg 768w" alt="" width="898" height="474" class="wp-image-72828" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Infekce chovných zvířat představují pro lidstvo palčivý problém. Nejedná se pouze o velké ekonomické ztráty, kdy se např. v případě ptačí chřipky musí zlikvidovat celý chov. Jde také o šíření antibiotické rezistence, kdy se se zemědělským odpadem dostávají rezidua antibiotik do životního prostředí. Nezanedbatelné je také riziko přenosu některých infekcí na člověka. Vzhledem k nedostatku účinných a cenově dostupných léčiv povolených pro veterinární použití je v současné době tlak na zvýšení odolnosti samotných zvířat, a to především prostřednictvím genetických modifikací chovných plemen. Transgenní organismy však nejsou veřejností přijímány příliš přívětivě. P ...

4. listopad 2024
4
listopad

dTest: Test porcovaného zeleného čaje 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-porcovaneho-zeleneho-caje-2024/ Vydáno: 4. 11. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/caj-zeleny_orez-300x134.jpg 300w" alt="" width="531" height="237" class="wp-image-72821" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test porcovaného zeleného čaje 2024“ v časopise dTest 11/2024. Po deseti letech jsme se znovu podívali na kvalitu porcovaných zelených čajů. Do laboratoře jsme vyslali třináct zástupců známých i privátních značek. Zajímali jsme se o obsah přínosných i nežádoucích látek a samozřejmě nesměla chybět ochutnávka. Při ní se v konkurenci vyhlášených čajových firem nejlépe dařilo jedné české značce. Zelený čaj si jistě zaslouží naši pozornost. Ve svých listech ukrývá látky, které dokážou člověka povzbudit a ochránit buňky v jeho organismu před poškozením. Mají tyto schopnosti také čaje nabízené v supermarketech? Na tuto otázku hledal odpověď náš nezávislý test zeleného čaje. Při výběru formy čaje j ...

1. listopad 2024
1
listopad

Nanotechnologie – Partneři EFSA podporují používání nových metod hodnocení

https://bezpecnostpotravin.cz/nanotechnologie-partneri-efsa-podporuji-pouzivani-novych-metod-hodnoceni/ Vydáno: 1. 11. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-768x463.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m.jpg 1533w" alt="" width="1024" height="617" class="wp-image-49352" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Nová zpráva partnerů EFSA v projektu NAMs4NANO navrhuje systém podporující metodiky nového přístupu (New Approach Methodologies, NAMs) k hodnocení potenciálních rizik nanočástic pro bezpečnost potravin. NAMs (metodiky nového přístupu) označují širokou škálu metod testování a hodnocení chemických látek, které nevyužívají pokusy na zvířatech nebo lidech. Kromě toho, že tyto metody postupně nahrazují zkoušky na zvířatech, mohou přispět ke zlepšení hodnocení bezpečnosti tím, že používají modely, které lépe simulují podmínky u lidí. Metodiky nového pří ...