Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/editace-genomu-jako-nastroj-pro-zvyseni-odolnosti-zvirat-proti-infekcim/
Vydáno: 4. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kozy_dojne_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/kozy_dojne_orez-768x405.jpg 768w" alt="" width="898" height="474" class="wp-image-72828" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Infekce chovných zvířat představují pro lidstvo palčivý problém. Nejedná se pouze o velké ekonomické ztráty, kdy se např. v případě ptačí chřipky musí zlikvidovat celý chov. Jde také o šíření antibiotické rezistence, kdy se se zemědělským odpadem dostávají rezidua antibiotik do životního prostředí. Nezanedbatelné je také riziko přenosu některých infekcí na člověka. Vzhledem k nedostatku účinných a cenově dostupných léčiv povolených pro veterinární použití je v současné době tlak na zvýšení odolnosti samotných zvířat, a to především prostřednictvím genetických modifikací chovných plemen.
Transgenní organismy však nejsou veřejností přijímány příliš přívětivě. P ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-porcovaneho-zeleneho-caje-2024/
Vydáno: 4. 11. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/caj-zeleny_orez-300x134.jpg 300w" alt="" width="531" height="237" class="wp-image-72821" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test porcovaného zeleného čaje 2024“ v časopise dTest 11/2024.
Po deseti letech jsme se znovu podívali na kvalitu porcovaných zelených čajů. Do laboratoře jsme vyslali třináct zástupců známých i privátních značek. Zajímali jsme se o obsah přínosných i nežádoucích látek a samozřejmě nesměla chybět ochutnávka. Při ní se v konkurenci vyhlášených čajových firem nejlépe dařilo jedné české značce.
Zelený čaj si jistě zaslouží naši pozornost. Ve svých listech ukrývá látky, které dokážou člověka povzbudit a ochránit buňky v jeho organismu před poškozením. Mají tyto schopnosti také čaje nabízené v supermarketech? Na tuto otázku hledal odpověď náš nezávislý test zeleného čaje.
Při výběru formy čaje j ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nanotechnologie-partneri-efsa-podporuji-pouzivani-novych-metod-hodnoceni/
Vydáno: 1. 11. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m-768x463.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/laborator_zkumavka_orez_m.jpg 1533w" alt="" width="1024" height="617" class="wp-image-49352" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová zpráva partnerů EFSA v projektu NAMs4NANO navrhuje systém podporující metodiky nového přístupu (New Approach Methodologies, NAMs) k hodnocení potenciálních rizik nanočástic pro bezpečnost potravin.
NAMs (metodiky nového přístupu) označují širokou škálu metod testování a hodnocení chemických látek, které nevyužívají pokusy na zvířatech nebo lidech. Kromě toho, že tyto metody postupně nahrazují zkoušky na zvířatech, mohou přispět ke zlepšení hodnocení bezpečnosti tím, že používají modely, které lépe simulují podmínky u lidí.
Metodiky nového pří ...