Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3061/evropsky-kompas-pro-konkurenceschopnost-vyzdvihuje-podporu...
29.01.2025
Evropská komise představila 29. ledna 2025 strategii zaměřenou na zvyšování globální konkurenceschopnosti EU s názvem „Competitiveness Compass“. Třemi klíčovými oblastmi, do kterých se budou soustředit aktivity EK, jsou inovace, dekarbonizace a bezpečnost. Strategie navazuje na tzv. Draghiho zprávu o budoucnosti evropské konkurenceschopnosti z roku 2024 a navrhuje konkrétní opatření, která umožní Draghiho návrhy uskutečnit. Strategie klade velký důraz na odstraňování bariér a zjednodušování pravidel.
Z hlediska podpory inovací se dokument soustředí především na:
Vytváření příznivého prostředí pro vznik inovačních start-upů a rozvoje scale-ups
Vznik iniciativ podporujících využívání AI v klíčových průmyslových sektorech
Vznik jednotného právního rámce pro inovativní firmy, tzv. „28. režimu“
Vytvoření efektivního venture kapitálového trhu
Usnadnění mobility a udržení talentů
Investice do moderních digitálních infrastruktur
Pro budoucí víceletý finanční rámec strategie navrhuje vytvoření jednotného Fondu pro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-jednoporcovych-pokrmu-pod-drobnohledem-ministerstvo-zdravotnictvi-zverejnilo-vysledky-kontrol/
Vydáno: 29. 1. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZd-logo-banner-300x25.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/MZd-logo-banner-768x65.jpg 768w" alt="" width="945" height="80" class="wp-image-75194" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi (KHS) úspěšně realizovalo cílený státní zdravotní dozor zaměřený na mikrobiologickou nezávadnost jednoporcových balených pokrmů. Dozor probíhal během října a listopadu 2024 a jeho výsledky přinesly důležité poznatky pro zajištění bezpečnosti potravin určených k přímé spotřebě. Cílem kontroly bylo prověřit, zda jednoporcové balené pokrmy, které jsou častou volbou spotřebitelů pro rychlé stravování, splňují mikrobiologická kritéria stanovená evropskou a českou legislativou. Pracovníci KHS provedli odběr vzorků v něk ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kampan-suchej-unor-se-blizi-jiz-potrinacte/
Vydáno: 29. 1. 2025
Autor: Hygienická stanice hlavního města Prahy
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/HSHMP-suchej-unor-2025-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/HSHMP-suchej-unor-2025-768x392.jpg 768w" alt="" width="930" height="475" class="wp-image-75188" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Již 13. příležitost ověřit si, jak jsme, každý z nás, na tom s alkoholem.
Protože celkově jako Česká republika jsme na tom nevalně. Patříme dlouhodobě mezi deset států na světě s největším množstvím zkonzumovaného alkoholu na hlavu.
Nadměrná konzumace alkoholu má přímé dopady na kvalitu života konzumentů, závažným způsobem ohrožuje jejich zdraví fyzické i duševní, má negativní dopady na mezilidské vztahy nejen mezi konzumenty, ale i na členy jejich rodin, zejména na děti. Alkohol znamená i ekonomickou zátěž do rozpočtu rodin i do rozpočtu celospolečenského. Alkohol přispívá ke vzniku více než 200 nejrůznějších onemocnění ...