Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-banan-s-vyssim-obsahem-%ce%b2-karotenu/
Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="858" height="486" class="wp-image-73404" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZe
Banány patří mezi nejvýznamnější ovocné plodiny na světě. Jsou cenným zdrojem sacharidů, vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších bioaktivních látek. Většina komerčně pěstovaných banánovníků je však odvozena od odrůdy Cavendish, která má nízký obsah β-karotenu.
Vědci proto využili CRISPR/Cas9 ke zvýšení obsahu provitaminu A (β-karotenu) v dužině banánů.Zaměřili se na editaci genů kódujících lykopencyklázy, což vedlo až k šestinásobnému nárůstu β-karotenu. Tento pokrok by mohl výrazně zlepšit výživu v oblastech s nedostatkem vitamínu A, a to bez negativního vlivu na vzhled či chuť banánů.
Více na: Banán s vyšším obsahem ...
https://bezpecnostpotravin.cz/manifest-mise-tykajici-se-pudy/
Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Puda_mise_EU-300x150.jpg 300w" alt="" width="748" height="373" class="wp-image-75254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Půda je neocenitelným zdrojem, který slouží především k produkci potravin, záchytu dešťové vody, regulaci klimatu a formování krajinného rázu. Může se zdát, že je nevyčerpatelná, protože je tak běžnou součástí našeho okolí, že si jí mnohdy ani nevšimneme. Trvalý zábor půdy, intenzivní zemědělská produkce a degradační procesy ale volají po zásadním řešení, které povede k maximální ochraně a zachování kvality půdy.
ÚKZÚZ monitoruje v systému Agrochemického zkoušení zemědělských půd kvalitu půdy více než 60 let. Během tohoto období byly v souladu s transformacemi zemědělství zaznamenány významné odchylky od optimálního stavu půdních vlastností. V posledním čtvrtstoletí sledujeme například trend okyselování zemědělské půdy, při kterém dochá ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-vysvetluje-princip-svych-verejnych-konzultaci-pomoci-noveho-souboru-nastroju/
Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Public-consultations_Toolkit-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Public-consultations_Toolkit-768x370.jpg 768w" alt="" width="933" height="450" class="wp-image-75258" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provádí veřejné konzultace v různých fázích životního cyklu žádostí týkajících se postupů povolování uvádění na trh a tzv. „obecných posouzení rizik“. V jejich rámci vyzývá své zúčastněné strany (stakeholdery) a další zainteresované, aby se s EFSA podělili o své postřehy, údaje a další zpětnou vazbu: to EFSA pomáhá zajistit, aby se v poradenství, které poskytuje manažerům rizik, zohlednila co nejširší škála názorů a vědeckých informací.
Všechny veřejné konzultace najdete a své příspěvky můžete zasílat na platformě Connect.EFSA. Po uzavření konzultace jso ...