Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-psenice-s-vyssim-vynosem-zrna/
Vydáno: 31. 10. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-768x394.jpg 768w" alt="" width="907" height="465" class="wp-image-72772" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pšenice (Triticum aestivum L.) je základní potravinou pro více než třetinu světové populace, a proto je důležité zvyšovat její výnos.
Hlavními faktory ovlivňujícími výnos jsou výška rostlin a morfologie klasu. Vědci se tak zaměřili na to, jak upravit pšenici pomocí genové editace CRISPR/Cas9, aby rostliny zůstaly menší, ale zároveň měly větší klasy. Úprava genu TaARF12 vedla k produkci silnějších rostlin s delšími klasy, což přineslo více zrn a vyšší celkový výnos až o 11 %, a to bez vlivu na dobu kvetení či počet odnoží. Klíčem k úspěchu bylo přesné řízení růstu pomocí hormonů. Studie ukázala, že geny RhtL1 a&n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zjistila-dalsi-produkt-s-obsahem-muscimolu-halucinogenu-z-muchomurky-cervene/
Vydáno: 31. 10. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Space-mushies_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Space-mushies_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="803" height="455" class="wp-image-72758" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu další produkt, který obsahuje látku muscimol – neurotoxin (silný tlumič centrálního nervového systému) a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené.
Jedná se o produkt Space Mushies, balení o obsahu 10 kusů želatinových bonbonů, bez označení šarže / data použitelnosti (DP) / data minimální trvanlivosti (DMT). Vzorek byl odebrán kontrolním nákupem z webových stránek https://www.nejlepsikratom.cz, jejichž provozovatelem je JITKA ZÁVODNÁ, 273 63 Bratronice 234. Laboratorní rozbor v produktu potvrdil obsah muscimolu v množství 757 miligramů na kilogram (mg/kg ...
https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-klicove-trendy-a-legislativa-v-potravinarstvi-2024-nefinancni-reporting-a-digitalizace-v-praxi/
Vydáno: 30. 10. 2024
Autor: Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Seminar_Potr.-pravo_2024-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Seminar_Potr.-pravo_2024-768x444.jpg 768w" alt="" width="794" height="459" class="wp-image-72744" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací pořádá odborný seminář „Klíčové trendy a legislativa v potravinářství 2024: Nefinanční reporting a digitalizace v praxi“.
KDY: 19. listopadu 2024Místo: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, Praha 17000
Zjistěte, co nového vás čeká v potravinářském průmyslu v roce 2024. Naším cílem je poskytnout účastníkům přehled aktuálních trendů a legislativních novinek, které ovlivňují vše od malých start-upů po velké mezinárodní korporace v potravinářském průmyslu. Připojte se k nám pro den plný podnětných i ...