Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-objevena-bakterie-pozira-alespon-tri-vecne-chemikalie/
Vydáno: 28. 1. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-75166" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 270px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Shutterstock
V boji proti „věčným chemikáliím,“ neboli perzistentním organickým látkám, by se mohly stát našimi cennými spojenci bakterie. Většina metod likvidace per- a polyfluoroalkylové látek (PFAS) zahrnuje jejich adsorpci a podobné přístupy. Současně ale také existují bakterie, které dovedou „věčné“ chemické vazby rozbíjet.
Tým vedený odborníky University at Buffalo identifikoval kmen, která zvládá zpracovat&n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinari-loni-darovali-stovky-tun-vyrobku-s-pomoci-pocitaji-i-letos/
Vydáno: 27. 1. 2025
Autor: Potravinářská komora ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/banner-PK-CR-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/banner-PK-CR-768x399.jpg 768w" alt="" width="945" height="491" class="wp-image-75087" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Výrobci potravin v loňském roce darovali stovky tun potravin a balených vod. Připravili rovněž drogistické zboží a krmivo pro domácí mazlíčky. Jde o významnou pomoc pro rodiče samoživitele, osamělé seniory a další znevýhodněné skupiny. Na dobročinné akce chtějí podniky přispívat i letos.
„Sbírka potravin a dalšího zboží je symbolem solidarity. Potravináři v loňském roce projevili svou velkorysost, která je v dnešní době čím dál víc potřeba. Velmi mě potěšila aktivita mnohých podniků v rámci pomoci pro regiony, které loni v září zasáhla velká voda. Dokázaly rychle zmobilizovat expedici ve svých podnicích a ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-cesta-k-efektivnimu-vyuzivani-dusiku-a-udrzitelnemu-pestovani-brambor/
Vydáno: 27. 1. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_brambory-orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_brambory-orez-768x410.jpg 768w" alt="" width="945" height="505" class="wp-image-75154" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V současné době svět čelí stále větším výzvám, jako je změna klimatu, růst populace i potravinová bezpečnost. Vědci se proto stále častěji obracejí k řešením prostřednictvím genetických úprav, které mohou zvýšit odolnost plodin a částečně přispět k řešení potravinové bezpečnosti, zejména v případě základních plodin, jako jsou brambory.
Nová studie, vedená Salomé Prat a její skupinou z Centra pro výzkum zemědělské genomiky (CRAG) v Barceloně, přináší nové poznatky o roli genu StCDF1 v efektivitě využívání dusíku u brambor (Solanum tuberosum). Na studii spolupracovala i skupina Christiana ...