Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/produkci-ceskych-vinohradu-ohrozuje-fytoplazma-zlateho-zloutnuti-revy-upozornuje-na-to-letosni-rocnik-kampane-planthealth4life/
Vydáno: 28. 8. 2024
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-768x389.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-1536x779.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/reva-vinna_orez-2048x1038.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="519" class="wp-image-38371" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Kampaň Evropského úřadu pro bezpečnost potravin varuje před vážným problémem, který ohrožuje české vinohrady – před karanténní bakterií způsobující zlaté žloutnutí révy (GFDP).
Tento patogen má v jižní Evropě na svědomí značné hospodářské škody a ohrožuje i kvalitu českého vína. Odborníci z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského na toto nebezpečí upozorňují v rámci letošní kampaně #PlantHealth4Life, která probíhá pod jejich vedením ...
https://bezpecnostpotravin.cz/noc-vedcu-na-vscht-praha/
Vydáno: 27. 8. 2024
Autor: VŠCHT Praha
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/VSCHT_Noc-vedcu-2023-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/VSCHT_Noc-vedcu-2023-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/VSCHT_Noc-vedcu-2023.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-70891" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: VŠCHT Praha, Noc vědců 2023, Tomáš Balický
VŠCHT Praha se i letos účastní celoevropské Noci vědců, kdy se 27. 9. 2024 od 17:00 hodin otevírají dveře vědeckých pracovišť, vysokých škol, muzeí a dalších zapojených institucí a nechávají návštěvníkům nahlédnout pod ruce výzkumných prezentací na téma PROMĚNA.
Kromě jednotlivých stanovišť s ukázkami chemických pokusů, tvořivých dílniček pro nejmenší, workshopů a soutěží program oživí i vodíci psi a proměna vlka v psa. VŠCHT Praha si pro vás i letos mimo jiného připravila pět prohlídkových okruhů labyrintem školy s nahlédnutím do zajímavých prostor s výkladem a ukázkami, kterým p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/obedy-ve-skolach-se-zmeni/
Vydáno: 27. 8. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/stravovani_skolni-jidelna_m.jpg 1037w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-52823" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu připravila Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravování v čele se SZÚ. Mgr. Alexandra Košťálová pro Lidové noviny popisuje, jak bude jeho úprava vypadat a rozptyluje obavy rodičů i provozovatelů školních jídelen.
Školní jídelny brzy projdou velkou změnou. Masa a sladkých nápojů bude méně, ryb a luštěnin více.
Už třicet let se ve školních jídelnách vaří podle stále stejného spotřebního koše. Je tedy celkem pochopitelné, že sílí výzvy k jeho proměně – stravovací možnosti, vybavení jídelen i znalosti o zdravé ...