Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/po-peti-mesicich-se-do-cr-vratila-ptaci-chripka/
Vydáno: 28. 8. 2024
Autor: SVS
Foto: SVS
Tisková zpráva – V České republice byl po pěti měsících potvrzen nový případ ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v obci Brloh na Českokrumlovsku v Jihočeském kraji. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha (SVÚ). Vzhledem k tomu že se nákaza objevila pouze v malochovu drůbeže neuvádějícímu produkty na trh, nepřijde ČR o oficiální status země prosté ptačí chřipky. Ten je důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty.
V malochovu drůbeže se původně nacházelo osm slepic. Chovatelka nahlásila Krajské veterinární správě pro Jihočeský kraj (KVS) postupný úhyn většiny slepic. Veterinární inspektoři zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do SVÚ. Slepice v době kontroly vykazovaly klinické příznaky onemocnění. Vyšetření v SVÚ Praha následně potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5.
„Krajská veterinární správa v souladu s evropskou legislativou nevymezí oko ...
https://bezpecnostpotravin.cz/save-the-date-its-food-2025-mezinarodni-skoleni-pro-bezpecnejsi-potraviny/
Vydáno: 28. 8. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/ITS-FOOD_BVL-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/ITS-FOOD_BVL-768x291.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/ITS-FOOD_BVL.jpg 1230w" alt="" width="1024" height="388" class="wp-image-46872" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny (ITS Food) je pokročilá mezinárodní vzdělávací akce na téma řízení rizik v oblasti bezpečnosti potravin.
ITS Food vám poskytne hluboké znalosti o bezpečnosti potravin a o řízení rizik a krizovém řízení v Německu a Evropské unii. Školení se bude zabývat relevantními aspekty, které jsou klíčové pro komplexní řízení rizik pro bezpečné potraviny, krmiva a spotřební výrobky.
Cílem tohoto vzdělávacího programu je zvýšit znalosti a podpořit vzájemné porozumění v oblasti řízení rizik spojených s bezpečností potravin mezi účastníky z veřejných orgánů zabývajících se bezpečnos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/purpurove-bakterie-se-mohou-stat-tovarnami-na-bioplasty/
Vydáno: 28. 8. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-768x372.jpg 768w" alt="" width="908" height="440" class="wp-image-70907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Svět je zavalený plasty vyráběnými z fosilních zdrojů. Vědci proto hledají alternativy, které by byly více udržitelné, biologicky rozložitelné a mnohem méně problematické pro životní prostředí.
Dvě nové studie biologů americké Washington University in St. Louis nedávno představily možnosti purpurových bakterií, které mohou (po decentní domluvě) fungovat jako mikrotovárny na výrobu bioplastů.
Studie, kterou vedl student Eric Conners, odhalila, že dva nepříliš známé druhy purpurových bakterií mohou produkovat polyhydroxyalkanáty (PHA), přírodní polymery, z nichž lze vyrábět plasty.
Druhá studie, v jejím ...