Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-1-tyden-2025/
Vydáno: 14. 1. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 1. týdnu 2025: 30. 12. 2024 – 5. 1. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce js ...
https://bezpecnostpotravin.cz/opraveni-domestikacni-mutace-pomohlo-k-casnejsi-urode-rajcete/
Vydáno: 13. 1. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/rajcata_kerikova_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/rajcata_kerikova_orez_m-768x356.jpg 768w" alt="" width="771" height="357" class="wp-image-54593" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Editace genomu se systémem CRISPR-Cas obvykle souvisejí se zaváděním žádoucích nových mutací. Výzkumný tým Swiss University of Lausanne teď ale ve fascinující studii názorně předvedl, že tento genetický editor je možné využít i k opravení samovolně vzniklých mutací.
Sebastian Soyk a jeho kolegové použili base editing, aby změnili jedno písmenko z asi 850 milionů v genomu rajčete. Tím napravili nežadoucí doprovodnou mutaci, která vznikla během domestikace rajčete, aniž o ni kdo stál. Badatelé prozkoumali původní mutované i „opravené“ rost ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-a-spac-pecivo-je-a-bude-zakladni-potravinou-pro-vetsinu-cechu-meni-se-vsak-jejich-preference/
Vydáno: 13. 1. 2025
Autor: SOCR ČR a SPaC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo-tmave_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo-tmave_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="804" height="435" class="wp-image-41176" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Pečivo je pro Čechy stále jednou z nejdůležitějších a nejzákladnějších potravin, které tvoří neodmyslitelnou součást jejich stravovacích návyků. Tento fakt se nemění již po celé generace a odráží hlubokou tradici a náklonnost českého národa k chlebu a dalším druhům pečiva. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR spotřebitelé čím dál více preferují kvalitní výrobky a zajímají se o jejich složení.
Ať už jde o klasický křupavý chléb, rohlíky, hou ...