Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/cirok-obilnina-budoucnosti/
Vydáno: 15. 1. 2025
Autor: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Cirok-Ruzrok-3-foto-Jiri-Hermuth-768x512-1-300x200.jpeg 300w" alt="" width="768" height="512" class="wp-image-74856" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Ing. Jiří Hermuth, CARC, Dozrávající lata čiroku odrůdy Ruzrok
Tisková zpráva CARC – Čirok je obilninou budoucnosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině.
Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Je velice nápomocný v zemědělství. Uvolňuje do půdy látky, které ji zbavují od škůdců. Dokáže z pole vystrnadit i dnes přemnožené hraboše. Navíc je využitelný v bezlepkovém potravinářství i udržitelné energetice. Má antioxidační a prot ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-vyborny-sjednoceni-dozoru-a-prevedeni-kompetenci-ke-kontrole-na-szpi-odstranuje-drive-mnohdy-nelogicke-rozdeleni-pusobnosti/
Vydáno: 15. 1. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství, SZPI
Tisková zpráva — Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje provozovny společného stravování (restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny, stravování na čerpacích stanicích apod.) společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od letošního 1. ledna se dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu sjednotil pod Ministerstvo zemědělství.
„Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti, kdy stejné požadavky u stejně zaměřených podniků se srovnatelnou mírou rizika dozorovaly různé orgány. Předností SZPI je kromě jiného centrální řízení a jednotné metodické postupy kontrol, všechny inspektoráty postupují stejně napříč obory i regiony. Vytváříme tím přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
K ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-se-slintavkou-a-kulhavkou-v-nemecku-zada-svs-chovatele-o-zvyseni-biologicke-bezpecnosti-soucasne-varuje-verejnost-pred-sirenim-teto-vysoce-infekcni-nakazy/
Vydáno: 14. 1. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/leze-v-dutine-ustni-u-skotu_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="490" class="wp-image-74827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto SVS: léze v dutině ústní u skotu
Tisková zpráva – Kvůli potvrzenému případu slintavky a kulhavky (SLAK) v Německu z minulého týdne Státní veterinární správa (SVS) vyzývá chovatele ke zvýšenému dodržování pravidel biologické bezpečnosti a důsledné kontrole původu zvířat. O podezřelých případech jsou pak chovatelé povinni informovat příslušnou krajskou veterinární správu. Riziko přenosu SLAK se neomezuje jen na přímý přenos mezi zvířaty. Nákaza se může šířit také nepřímým způsobem (skrze obuv, oblečení, ...