30. červenec 2024
30
červenec

Chytré technologie, podpora mladých zemědělců i investice do lesů. Ministerstvo rozdělí přes 6 miliard, přednost mají malé a střední podniky

https://bezpecnostpotravin.cz/chytre-technologie-podpora-mladych-zemedelcu-i-investice-do-lesu-ministerstvo-rozdeli-pres-6-miliard-prednost-maji-male-a-stredni-podniky/ Vydáno: 30. 7. 2024 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/vyrobny/mleko_vyroba-300x200.jpg 300w" alt="" width="550" height="366" class="wp-image-14483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes schválil pravidla pro udělování dotací na rozvoj venkova v rámci strategického plánu Společné zemědělské politiky (SZP). V podzimním 4. kole příjmu žádostí mohou zemědělci a vlastníci lesů získat z celkové částky 6,3 miliardy korun příspěvek na investice do zemědělských podniků, na zpracování produktů, obnovu lesů po kalamitách nebo na zahájení činnosti mladého zemědělce.  „Zaměřujeme se zejména na střední zemědělské podniky, které by měly na dotace lépe dosáhnout. Preferenční výhodu při přidělování dotace totiž získají zemědělci obhospoda ...

30. červenec 2024
30
červenec

Eliška Selinger: Vztah přemíry cukru a obezity je prokázán. Vyšší zdanění slazených nápojů zabírá

https://bezpecnostpotravin.cz/eliska-selinger-vztah-premiry-cukru-a-obezity-je-prokazan-vyssi-zdaneni-slazenych-napoju-zabira/

Vydáno: 30. 7. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cukr-768x398.jpg 768w" alt="" width="933" height="484" class="wp-image-55254" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Informace SZÚ – Jak přemíra cukru škodí našemu zdraví? Jaká je spojitost cukru s rakovinou? Existuje zdravější slazení, jako třeba med či hroznový cukr? A co náhrada cukru umělými sladidly, je to řešení?  Dokázalo by vysokou konzumaci cukru Čechy skutečně změnit k lepšímu zavedení speciální daně na slazené nápoje? Jakým mechanizmem? Do jaké míry jsou z vědeckého hlediska relevantní námitky odpůrců vyššího zdanění? Poslechněte si podcast Státního zdravotního ústavu, odpoví Vám naše odbornice, nutriční epidemioložka MUDr. Eliška Selinger.

Zdroj: SZÚ

30. červenec 2024
30
červenec

Vibria v mořských plodech: rostoucí riziko v důsledku změny klimatu a antimikrobiální rezistence

https://bezpecnostpotravin.cz/vibria-v-morskych-plodech-rostouci-riziko-v-dusledku-zmeny-klimatu-a-antimikrobialni-rezistence/ Vydáno: 30. 7. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-768x476.jpg 768w" alt="" width="933" height="578" class="wp-image-55261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace. Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských plodů. Infekce V. parahaemolyticus je spojena s termostabilním přímým hemolyzinem (TDH) a hemolyzinem souvisejícím s TDH (TRH) a vede především k akutní gastroenteritid ...