Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-vanocni-peceni-z-kvalitnich-surovin/
Vydáno: 18. 12. 2024
Autor: Akademie kvality
Na co se zaměřit při výběru surovin?
Foto: Shutterstock
Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin?
Máslo Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.
Mouka Jak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost mě ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinari-podporuji-zprisneni-oznaceni-vegetarianskych-potravin/
Vydáno: 18. 12. 2024
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé.
Návrh nové vyhlášky přitom žádné názvy přímo nezakazuje, pouze definuje kvalitativní požadavky na masné výrobky. Potravi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-zahajene-verejne-konzultace-efsa/
Vydáno: 18. 12. 2024
Autor: KM EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provádí různé typy veřejných konzultací před hodnocením rizik a v jeho průběhu. Zúčastněné strany a zainteresované subjekty jsou vyzývány, aby se k veřejným konzultacím vyjadřovaly a sdílely své postřehy, studie, údaje a další užitečnou zpětnou vazbu. V nedávné době EFSA zahájil následující veřejné konzultace:
Veřejná konzultace k návrhu vědeckého stanoviska k přehodnocení rizik pro veřejné zdraví v souvislosti s přítomností styrenu v plastových materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Na žádost Evropské komise provedl úřad EFSA přehodnocení rizik pro veřejné zdraví souvisejících s přítomností styrenu v plastových materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami.Vědci úřadu EFSA dokončili návrh vědeckého stanoviska. Tato předběžná verze je k dispozici pro veřejnou konzultaci s cílem získat podněty a zpětnou vazbu od zúčastněných stran, které mají zájem na upřesnění a finalizaci stanoviska.Termín pro poskytnutí komentářů: 28. ledna 2025
Veřejná konzultace k dokumentu o rozsahu revize pokynů ke st ...