Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/chytre-technologie-podpora-mladych-zemedelcu-i-investice-do-lesu-ministerstvo-rozdeli-pres-6-miliard-prednost-maji-male-a-stredni-podniky/
Vydáno: 30. 7. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/vyrobny/mleko_vyroba-300x200.jpg 300w" alt="" width="550" height="366" class="wp-image-14483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes schválil pravidla pro udělování dotací na rozvoj venkova v rámci strategického plánu Společné zemědělské politiky (SZP). V podzimním 4. kole příjmu žádostí mohou zemědělci a vlastníci lesů získat z celkové částky 6,3 miliardy korun příspěvek na investice do zemědělských podniků, na zpracování produktů, obnovu lesů po kalamitách nebo na zahájení činnosti mladého zemědělce.
„Zaměřujeme se zejména na střední zemědělské podniky, které by měly na dotace lépe dosáhnout. Preferenční výhodu při přidělování dotace totiž získají zemědělci obhospoda ...
Informace SZÚ – Jak přemíra cukru škodí našemu zdraví? Jaká je spojitost cukru s rakovinou? Existuje zdravější slazení, jako třeba med či hroznový cukr? A co náhrada cukru umělými sladidly, je to řešení? Dokázalo by vysokou konzumaci cukru Čechy skutečně změnit k lepšímu zavedení speciální daně na slazené nápoje? Jakým mechanizmem? Do jaké míry jsou z vědeckého hlediska relevantní námitky odpůrců vyššího zdanění? Poslechněte si podcast Státního zdravotního ústavu, odpoví Vám naše odbornice, nutriční epidemioložka MUDr. Eliška Selinger.
https://bezpecnostpotravin.cz/vibria-v-morskych-plodech-rostouci-riziko-v-dusledku-zmeny-klimatu-a-antimikrobialni-rezistence/
Vydáno: 30. 7. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-768x476.jpg 768w" alt="" width="933" height="578" class="wp-image-55261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace.
Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských plodů.
Infekce V. parahaemolyticus je spojena s termostabilním přímým hemolyzinem (TDH) a hemolyzinem souvisejícím s TDH (TRH) a vede především k akutní gastroenteritid ...