Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-50-tyden-2024/
Vydáno: 20. 12. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 50. týdnu 2024: 9. 12. – 15. 12. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jso ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ipbes-11-vedci-a-politici-hledaji-spolecne-reseni-globalni-krize-biodiverzity/
Vydáno: 19. 12. 2024
Autor: Ministerstvo životního prostředí
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Zprava-o-biologicke-rozmanistosti-300x237.jpg 300w" alt="" width="723" height="572" class="wp-image-74385" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
V namibijském Windhoeku právě skončilo 11. plenární zasedání Mezivládní platformy pro biologickou rozmanitost a ekosystémové služby (IPBES). Výsledkem zasedání bylo přijetí dvou důležitých hodnotících zpráv, které se zaměřují na transformativní změnu a na vzájemné vazby mezi biodiverzitou, vodou, potravinami a zdravím. Na jejich přípravě se významně podílely i vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe).
V roce 2019 IPBES zveřejnil přelomovou Globální hodnotící zprávu o biologické rozmanitosti a ekosystémových službách. Ta upozornila na vážný problém – stav přírody na celém světě se dlouhodobě zhoršuje, což má přímý dopad na na ...
https://bezpecnostpotravin.cz/povedomi-laicke-a-odborne-verejnosti-o-nutricni-jakosti-rostlinnych-alternativ-zivocisnych-potravin/
Vydáno: 19. 12. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-768x449.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-1536x899.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-2048x1198.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="599" class="wp-image-38328" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek “ Povědomí laické a odborné veřejnosti o nutriční jakosti rostlinných alternativ živočišných bílkovin“ v časopise Výživa a potraviny 6/2024.
AbstraktNabídka rostlinných alternativ potravin živočišného původu v posledních letech narůstá a zároveň stoupá i jejich obliba mezi spotřebiteli. Cílem práce bylo zhodnotit, jak je odborná a laická veřejnost informována o rozdí ...