Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/mleko-myty-a-pravda/
Vydáno: 30. 12. 2024
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/mleko-ve-dzbanku-300x158.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/mleko-ve-dzbanku-768x406.png 768w" alt="" width="873" height="461" class="wp-image-74405" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mléko je to první, co po narození ochutná každý z nás. Hraje důležitou roli při vývoji našich kostí i při tvorbě střevní mikroflóry. Dříve bylo určeno jenom pro mláďata, dnes ho mohou pít i dospělí. Čím je to způsobeno? Proč někteří lidé trpí intolerancí vůči laktóze? Může jogurt sloužit jako přirozené probiotikum? A mají rostlinné alternativy nějakou výživovou hodnotu? O tom všem jsme si povídali se specialistkou na mikrobiologii mlékárenských produktů doc. Ing. ŠÁRKOU HORÁČKOVOU, CSc., z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Jaký je rozdíl v kvalitě mléka dnes a před dvaceti lety?
Co se týče syrového mléka, dne ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zverejneni-metodiky-kontroly-zdravi-zvirat-a-narizene-vakcinace-na-rok-2025/
Vydáno: 30. 12. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-768x462.jpg 768w" alt="" width="983" height="591" class="wp-image-53287" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Státní veterinární správa (SVS) společně s ministerstvem zemědělství zveřejnila Metodiku kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace (MKZ). Jeden ze zásadních koncepčních dokumentů pro státní veterinární dozor a důležitý dokument pro chovatele hospodářských zvířat či myslivce každoročně navrhuje rozsah povinných preventivních a diagnostických úkonů, které mají předcházet vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Dokument zohledňuje vývoj nákazové situace. Pro příští rok přináší proti současnému stavu několik změn.
V souladu s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potvrzen-prvni-zavazny-pripad-ptaci-chripky-h5n1-v-usa-u-cloveka/
Vydáno: 30. 12. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/CDC_H5N1-300x166.jpg 300w" alt="" width="569" height="315" class="wp-image-74400" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: CDC
CDC (USA) potvrdila první závažný případ ptačí chřipky H5N1 u člověka.
V Louisianě byl hospitalizován pacient se závažným průběhem infekce virem ptačí chřipky A(H5N1) („ptačí chřipka H5N1“). Jedná se o první těžký případ tohoto onemocnění ve Spojených státech amerických (USA). V pátek 13. prosince případ potvrdilo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Od dubna 2024 bylo v USA hlášeno celkem 61 případů ptačí chřipky H5 u lidí.
Předběžné sekvenační výsledky naznačují, že virus A(H5N1), kterým se nakazil pacient v Louisianě, patří ke genotypu D1. 1, jenž je příbuzný s dalšími D1. 1 viry nedávno zjištěnými u volně žijících ptáků a drůbeže ve Spojených státech a u lidí v Britské Kolu ...