Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-16-tyden-2024/
Vydáno: 29. 4. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2024: 15. 4. – 21. 4. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/co-se-skryva-za-vyvojem-cen-potravin-v-cr/
Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="945" height="523" class="wp-image-53039" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
AbstraktVývoj cen potravin v ČR je hodnocen v širších souvislostech v jeho vztahu ke světovému a evropskému trhu, vyrovnávání cen mezi ČR a okolními zeměmi a k transmisi cen v ČR ve vertikále od výrobců k obchodu a spotřebitelům. Jsou identifikovány hlavní příčiny vyšší úrovně cen v ČR, zejména úroveň kupní síly populace, oligopolní charakter trhu, orientace obchodu na pohodlí spotřebitele, překážky v dovozu, nízká produktivita potravinářství ad. Jsou vymezena a hodnocena možná i skutečná opatření státu do cen i struktury trhu potravin. Pokud se má stát orientovat v období vysoké inflace a cen potravin více na spotřebitele než na výrobce, doporučuje se odstr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-soja-odolna-vuci-hadatkum/
Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-2048x2048.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-53026" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 200px;" loading="lazy" decoding="async" />
Sója, jedna z nejdůležitějších surovin pro potravinářský průmysl a výrobu krmiv, má každoročně významné finanční ztráty v zemědělství. Nejčastěji jsou důvodem rostlinní parazité – háďátka, konkrétně háďátko sójové (Heterodera glycines Ichinohe).
V dnešní době zemědělci k regulaci háďátek využívají přístup kombinující pěstování geneticky odolných odrůd sóji v rotaci s nehostitelskými plodinami a aplikaci přípravků na ošetření osiva. Časem ...