7. březen 2024
7
březen

Sbírka potravin 2024 – jarní kolo

https://bezpecnostpotravin.cz/sbirka-potravin-2024-jarni-kolo/ Vydáno: 7. 3. 2024 Autor: Sbírka potravin https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/sbirka-potravin-jarni-kolo-2024-300x103.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/sbirka-potravin-jarni-kolo-2024-768x263.jpg 768w" alt="" width="892" height="306" class="wp-image-52108" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> CO KDYBY MÁLO UDĚLALO VELKOU RADOST? Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie. Je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE, Člověk v tísni, Diakonie českobratrské církve evangelické a Slezská diakonie a obchodními řetězci Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN, Tesco, Teta drogerie, Rohlik.cz a Košík.cz. Hlavním  ...

7. březen 2024
7
březen

Státní zdravotní ústav hostil konferenci Jód 24

https://bezpecnostpotravin.cz/statni-zdravotni-ustav-hostil-konferenci-jod-24/ Vydáno: 7. 3. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-7-300x170.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-7-768x435.png 768w" alt="" width="1024" height="580" class="wp-image-52103" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock U příležitosti Dne jódu, který každoročně připadá na 6. března, se ve Státním zdravotním ústavu konala konference Jód 24, kterou zahájila ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková, MHA. Letos se setkání odborníků zaměřilo na  nezastupitelný význam jódu pro zdravý vývoj člověka a s ním související otázky. Nedostatek jódu se na našem území vyskytoval historicky a ještě před sto lety se na území Čech a Moravy výrazně projevoval výskytem závažných, s tímto deficitem spojených, onemocnění. Proto je dnes, přestože se situace neporovnatelně zlepšila, stále nutné připomínat důležitost tohoto prvku pro naše zdraví. Proč potřebujeme jód? Jód je prvek, který přijímáme v potravě a v nápojích, ukládá se ...

7. březen 2024
7
březen

Rezidua veterinárních léčiv ve zvířatech a potravinách zůstávají nízká

https://bezpecnostpotravin.cz/rezidua-veterinarnich-leciv-ve-zviratech-a-potravinach-zustavaji-nizka/ Vydáno: 7. 3. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_kravicky1_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/shutterstock_kravicky1_orez-768x388.jpg 768w" alt="" width="943" height="477" class="wp-image-43946" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) předložil zprávu za rok 2022 o výsledcích sledování reziduí veterinárních léčivých přípravků a jiných látek v živých zvířatech a živočišných produktech. Zpráva se zabývá různými skupinami látek, včetně hormonů, antibakteriálních látek, kontaminantů životního prostředí, zakázaných látek a dalších veterinárních léčiv. Výroční zpráva úřadu EFSA za rok 2022 zahrnuje údaje nahlášené členskými státy EU, Islandem a Norskem. V roce 2022 činilo procento nevyhovujících vzorků 0,18 %, což je srovnatelné s předchozími 13 roky, kdy se nevyhovující vzorky pohybovaly v rozmezí od 0,17 % do 0,37 %. Za rok 20 ...