Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vodni-biotoxiny-a-jejich-vliv-na-lidske-zdravi/
Vydáno: 22. 5. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-morske-ryby-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/pixabay-morske-ryby-768x384.jpg 768w" alt="" width="945" height="472" class="wp-image-53605" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay
Vodní biotoxiny jsou toxiny produkované drobnými vodními organismy, např. řasami. Některé z těchto látek ohrožují ryby a další vodní organismy, jiné mohou být spojeny také se zdravotními riziky pro člověka.
Významným příkladem jsou ciguatoxiny. Produkují je obrněnky (Dinoflagellata) – jednobuněčné organismy žijící v mořích a oceánech v tropických a subtropických oblastech. Mohou se kumulovat v tkáních ryb, které se těmito organismy živí, nebo ryb, které kontaminované ryby požírají. U člověka se po konzumaci kontaminované ryby mohou objevit příznaky otravy, které jsou však poměrně vzácné a souvisí s dovozem ryb z tropických oblastí.
Situace spo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-situace-v-oblasti-kontrol-dvoji-kvality-potravin/
Vydáno: 22. 5. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_nakupy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_nakupy_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="945" height="523" class="wp-image-48731" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zabývá výskytem tzv. dvojí kvality potravin na tuzemském trhu od r. 2020, a to formou monitoringu domácího i evropských trhů, od roku 2022 pak také formou úředních kontrol.
Monitoring
SZPI provedla v letech 2021–2023 řadu rozsáhlých, plošných screeningů v různých členských státech EU a v ČR za účelem získání přehledu o potencionálním výskytu tzv. dvojí kvality na trhu v EU tedy vytipování produktů podezřelých z porušení zákazu dvojí kvality.
Do dalšího posuzování bylo vzhledem k podezření vybráno cca 150 vzorků potravin známých obchodních i privátních značek z různých ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-20-tyden-2024/
Vydáno: 22. 5. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2024: 13. 5. – 19. 5. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ty ...