Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-vedeckeho-stanoviska-k-novemu-vyvoji-v-oblasti-biotechnologii-aplikovanych-na-mikroorganismy/
Vydáno: 1. 3. 2024
Autor: KM EFSA
V roce 2011 vydal GMO panel EFSA Pokyny pro hodnocení rizik geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMM) a jejich produktů určených pro potraviny a krmiva (EFSA GMO Panel 2011). V tomto pokynu byly vypracovány zásady hodnocení rizik GMM, přičemž se začalo jejich rozdělením do čtyř skupin podle typu produktu a stupně čištění.
Studie EK o nových genomických technikách (NGT) zveřejněná v dubnu 2021, se týkala využití NGT u rostlin, zvířat a mikroorganismů v široké škále potenciálních aplikací, včetně zemědělsko-potravinářského, lékařského a průmyslového odvětví. Studie byla podpořena odbornou prací, včetně zprávy Společného výzkumného střediska Komise (JRC) o současných a budoucích tržních aplikacích NGT. Z této zprávy vyplynulo, že NGT mají potenciál pro zlepšování mikrobiálních kmenů a že je již využívá několik společností. NGT se stávají standardními nástroji spolu se zavedenými technikami, jako je klasická mutageneze a technologie rekombinantní DNA. Zpráva zároveň zdůraznila, že shromažďování údajů o mikroo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hhc-bude-zarazeno-mezi-navykove-latky-nebude-mozne-ho-bezne-prodavat-v-obchodech-ani-na-internetu/
Vydáno: 1. 3. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
Tisková zpráva — Státní zemědělská a potravinářská inspekce prostřednictvím opatření obecné povahy zakáže uvádět na trh potraviny s obsahem látek HHC, HHC-acetát/HHC-O a THCP.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, vydá opatření obecné povahy, kterým zakáže všem provozovatelům potravinářských podniků v České republice uvádění na trh veškerých potravin, které obsahují látku Hexahydrokanabinol (HHC), Hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-acetát, HHC-O) nebo Tetrahydrokanabiforol (THCP). Jde o psychotropní látky, které budou uvedené v příloze č. 4 k nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek.
„Ministerstvo zemědělství doporučilo regulaci a omezení prodeje HHC, protože jde o návykovou látku, která se bez kontroly prostřednictvím různě volně dostupných produktů dostávala i k dětem,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný ( ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-kukurice-se-zvysenym-obsahem-lysinu/
Vydáno: 1. 3. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/BIOTRIN-kukurice-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/BIOTRIN-kukurice-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/BIOTRIN-kukurice-768x767.jpg 768w" alt="" width="945" height="944" class="wp-image-51997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 304px;" loading="lazy" decoding="async" />(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha
Kukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží vytvořit kukuřici s jeho zvýšeným obsahem.
První pokusy, jako odrůda Opaque2 (o2), sice zvýšily obsah lysinu, ale za cenu nežádoucích vlastností, které ji znehodnotily pro zemědělské využití. Následná odrůda Quality Protein Maize (QPM) eliminovala negativní ...