29. únor 2024
29
únor

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků

https://bezpecnostpotravin.cz/na-regionalnich-potravinach-si-pochutnavame-uz-15-let-zatim-tuto-znacku-kvality-ziskalo-uz-1-473-vyrobku/ Vydáno: 29. 2. 2024 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-10-300x136.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-10-768x347.png 768w" alt="" width="1024" height="463" class="wp-image-51979" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva — Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na celostátní i krajské úrovni je tímto spuštěná. „Logo Regionální potraviny potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní výrobek. Jeho udělením už patnáctým rokem pomáháme drobným lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejenom v rámci kraje, ale i celé České republiky. Právo nosit označení Regionální potravina trvá čtyři roky, v souča ...

29. únor 2024
29
únor

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat

https://bezpecnostpotravin.cz/v-boji-proti-antimikrobialni-rezistenci-u-lidi-a-zvirat-je-nutne-pokracovat/ Vydáno: 29. 2. 2024 Autor: KM EFSA Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje dnes zveřejněná zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Avšak výskyt kombinované rezistence vůči kriticky důležitým antimikrobiálním látkám v humánní medicíně, s výjimkou některých typů salmonel a Campylobacter coli, zůstává velmi nízký. Kromě toho se zvýšil podíl izolátů Escherichia coli ze zvířat určených k produkci potravin, které vykazují „úplnou citlivost“ nebo „nulovou rezistenci“ vůči klíčovým antimikrobiálním látkám. To, spolu s poklesem prevalence izolátů E. coli produkujících ESBL nebo AmpC – enzymy, které způsobují neúčinnost antibiotik, prokazuje pokrok ve snižování antimikrobiální rezistence (AMR) u E. coli ze zvířat určených k produkci potravin v některých členských státech EU. Přestože jsme zaznamenali pozitivní výsledky opatření na sníž ...

29. únor 2024
29
únor

Hygiena Alimentorum XLIV: Mäso a mäsové výrobky – aktuálne problémy a trendy produkcie a predaja

https://bezpecnostpotravin.cz/hygiena-alimentorum-xliv-maso-a-masove-vyrobky-aktualne-problemy-a-trendy-produkcie-a-predaja/ Vydáno: 29. 2. 2024 Autor: KM EFSA V dňoch 15. – 17. mája 2024 sa na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách v hoteli Patria uskutoční, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, medzinárodná vedecká konferencia Hygiena Alimentorum XLIV s tematickým zameraním „Zdravotná bezpečnosť mäsa a mäsových výrobkov – aktuálne problémy a trendy produkcie a predaja“. Konferenciu spoluorganizuje národný Kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024-300x46.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024-768x118.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024-1536x235.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024.jpg 1581w" alt="" width="1024" height="157" class="wp-image-51963" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Zam ...