16. leden 2024
16
leden

Suchej únor začíná. Vydá se 1 000 000 Sušičů #suchoucestou?

https://bezpecnostpotravin.cz/suchej-unor-zacina-vyda-se-1-000-000-susicu-suchoucestou/ Vydáno: 16. 1. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví Suchej únor 2024 spustil registrace. Letos proběhne kapku jinak. Láká na interaktivní výstavu v Arkádách na Pankráci a na AI bytost. Pro sušiče připravil bylinkový únorový kalendář a batoh, který nastartuje zdravější životní styl. Letos chce oslovit více jak milion lidí. Kampaň Suchej únor, ke které se podle průzkumu ResSOLUTION Group a Nielsen každoročně hlásí kolem 900 000 lidí, právě odstartovala registrace do 12. ročníku. Pro letošek připravili organizátoři z neziskové organizace Suchej únor nejedno překvapení. „Chceme navázat na předchozí úspěšné ročníky, ale chystáme i řadu novinek. Suchej únor letos nebude jen o měsíci na suchu. Pro zapojené Sušiče máme připravenou celou řadu příležitostí bavit se i bez alkoholu a benefitů v podobě on-line tréninků, netradičních receptů, zajímavých webinářů, které jim pomohou zatočit s nudou a zároveň umocní únorovou proměnu,” říká Martina Bulánková, vrchní kampaně Suchej únor. Do kampaně se tradičně zapojuje řada partnerů napříč společností v čele s Ministerstvem zdravotnictví, M ...

15. leden 2024
15
leden

Pro výkon mozku má životní styl větší význam, než si uvědomujete

https://bezpecnostpotravin.cz/pro-vykon-mozku-ma-zivotni-styl-vetsi-vyznam-nez-si-uvedomujete/ Vydáno: 15. 1. 2024 Autor: CZVP SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/shutterstock_zdrava-vyziva1-orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/shutterstock_zdrava-vyziva1-orez-768x393.jpg 768w" alt="" width="945" height="483" class="wp-image-50590" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pro mnohé z nás se s přibývajícím věkem zdá být problematické udržení bystrosti. Slyšíme vážné prognózy, že demence postihne populaci ve věku 65 a více let stále častěji. V průběhu let (do roku 2040) se počítá s postupným nárůstem případů. V současné době lékařská věda odvedla poměrně dobrou práci v léčbě srdečních onemocnění a např. rakoviny. Bohužel se ale udělalo mnoho chyb ve snaze dosáhnout pokroků v řešení poruch paměti, jako je demence. Výzkum odhaluje, že můžeme mít více potíží s činností mozku, než se věřilo dříve. Nová rozsáhlá studie ukazuje, že vliv zdravého životního stylu přispívá k udržení pamě ...

15. leden 2024
15
leden

Genom pohanky a jeho využití pro vývoj kultivarů s vynikajícími agronomickými vlastnostmi

https://bezpecnostpotravin.cz/genom-pohanky-a-jeho-vyuziti-pro-vyvoj-kultivaru-s-vynikajicimi-agronomickymi-vlastnostmi/ Vydáno: 15. 1. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/archiv-MZe_pohanka1_orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/archiv-MZe_pohanka1_orez-768x391.jpg 768w" alt="" width="936" height="477" class="wp-image-50583" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je jednoletá plodina bohatá na živiny, hojně pěstovaná v oblastech s mírným podnebím. Její zrna obsahují vysoké množství škrobu, bílkovin a vlákniny, jsou rovněž významným zdrojem flavonoidu rutinu. Mouka z pohanky je bezlepková, což umožňuje její použití v dietě celiaků jako náhrada pšeničné mouky. Lze jí konzumovat ve formě krupice nebo kaše, po namletí je vhodná pro přípravu různých pokrmů jako např. těstovin. Vzhledem k bezlepkové povaze a vysokému obsahu bílkovin získává pohanka u spotřebitelů stále větší oblibu. Neméně zajímavé je použití pohanky jako základu pro čaj a alkoholické ná ...