25. říjen 2023
25
říjen

Potravinářský úterek: Hmyz jako nová potravina a krmivo

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-hmyz-jako-nova-potravina-a-krmivo/ Vydáno: 25. 10. 2023 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/hmyz_larvy-hromadka-300x140.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/hmyz_larvy-hromadka-768x359.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/hmyz_larvy-hromadka.png 1073w" alt="" width="1024" height="479" class="wp-image-40643" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 31. 10. 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Hmyz jako nová potravina a krmivo“ Přednášející: Prof. Ing. Lenka Kouřimská, PhD.ČZU, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůABSTRAKTPodle prognóz by koncem roku 2050 mělo být na planetě přes 9,7 miliardy obyvatel. V souvislosti s tím by bylo třeba navýšit produkci potravin o 60-70 %, což v ...

25. říjen 2023
25
říjen

Vozidlo převáželo více než 100 kg potravin neznámého původu při nedodržení teplot

https://bezpecnostpotravin.cz/vozidlo-prevazelo-vice-nez-100-kg-potravin-neznameho-puvodu-pri-nedodrzeni-teplot/ Vydáno: 25. 10. 2023 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/Mereni-teploty-zivocisnych-produktu_orez-300x193.jpg 300w" alt="" width="576" height="370" class="wp-image-47321" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; aspect-ratio: 1.55676 / 1; object-fit: cover; width: 820px;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: SVS Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů. V nákladním prostoru vozidla se přepravovalo zhruba 110 kg potravin živočišného původu. Jednalo se o drůbeží díly, mořské plody, plněná střeva, masné výrobky balené v banánovém listu. Na přepravované potraviny nebyly předloženy nabývací dokl ...

25. říjen 2023
25
říjen

Jaké octy použít při vaření

https://bezpecnostpotravin.cz/jake-octy-pouzit-pri-vareni/ Vydáno: 25. 10. 2023 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-768x457.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-1536x915.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/octy_orez-2048x1219.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="610" class="wp-image-47312" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Článek „Jaké octy použít při vaření“ publikovala Společnost pro výživu v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování 5/2023. Bez octa si neumíme představit nakládané okurky, rozličné zeleninové saláty a mnohé další pokrmy. Ale jaký ocet při kulinářských úpravách vybrat, aby výsledný pokrm získal skvělou chuť, vůni a aroma? Porovnejme, čím se od sebe octy liší, jak se v nabídce octů na trhu vyznat a jaký ocet vybrat pro kulinářské úpravy. Celý článek „Jaké octy použít při vaření“ (PDF)Autorka: prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.AMBIS ...