Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-pomerance-odolne-k-rostlinnemu-patogenu-xcc/
Vydáno: 26. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-768x472.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-1536x944.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/pomerance_sad_orez-2048x1259.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="630" class="wp-image-47376" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Pomeranče jsou jedním z nejčastěji využívaných citrusových plodů v potravinářství. Bohužel mohou být napadeny bakterií Xanthomonas citrii spp. citri (Xcc), která způsobuje tzv. rakovinu citrusů. Toto onemocnění se projevuje poškozením listů, plodů i stonků, má značný ekonomický dopad a účinný lék zatím neexistuje.
Vědci se proto snaží vyvinout odrůdy citrusů, které by byly odolné vůči této hrozbě. Jednou z nich je GE-LOB1 pomeranč, pomerančovník čínský, upra ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ohlednuti-za-seminarem-vesmirne-biotechnologie/
Vydáno: 25. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/Vesmirne-biotechnologie_seminar-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/Vesmirne-biotechnologie_seminar-768x512.jpg 768w" alt="" width="800" height="533" class="wp-image-47349" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; aspect-ratio: 1.50094 / 1; width: 820px;" decoding="async" loading="lazy" />
Vesmírné biotechnologie byly tématem semináře, který se uskutečnil 14. září 2023 v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a online. Seminář pořádal Biotrin, z.s. společně s VŠCHT, za podpory Velvyslanectví USA v ČR, České technologické platformy pro potraviny a CropLife Europe.
Atraktivní téma přilákalo více než 100 účastníků širokého profesního zaměření – od šlechtitelských subjektů, přes osiváře, zástupce sektoru potravin a krmiv až po zástupce Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství a jejich kontrolních organizací; zúčastnili se také vědečtí pracovníci, studenti ...
https://bezpecnostpotravin.cz/statni-veterinarni-sprava-se-na-jihu-cech-podili-na-cviceni-zona-2023/
Vydáno: 25. 10. 2023
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-768x436.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-1536x871.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-2048x1162.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="581" class="wp-image-42915" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Stání veterinární správa (SVS) se na jihu Čech aktuálně účastní třídenního součinnostního cvičení Zóna 2023. Cvičení probíhající od 23. do 25. října má prověřit připravenost Integrovaného záchranného systému, krajského úřadu a dalších institucí v případě havárie v Jaderné elektrárně Temelín. Při takové havárii hraje veterinární dozor důležitou roli především při evakuaci domácích zvířat a zajištění bezpečnosti potravin živočišného původu.
Zástupci krajské veterinárn ...