Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/konference-moznosti-snizovani-negativnich-vlivu-na-vcely/
Vydáno: 30. 10. 2023
Autor: Výzkumný ústav včelařský v Dole, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, VÚRV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-1536x841.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vcely_plastve_ul_orez-2048x1121.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-40369" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Konference Možnosti snižování negativních vlivů na včely zaměřená na pesticidy a jejich rezidua, čipování včel čipy RFID a přehled současných terapeutických možností pro včelstva.
Pořádá Výzkumný ústav včelařský v Dole s. r. o. za součinnosti Včelařského spolku pro Prahu 6 a 7 a Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. (součást projektu NAZV SS030100178).
Místo konání: Praha 6 – Ruzyně, Drnovská 507/73, aula Výzkumnéh ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-cislo-bulletinu-svet-biotechnologii-vesmirne-biotechnologie/
Vydáno: 30. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/Vesmirne-biotechnologie_orez-300x80.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/Vesmirne-biotechnologie_orez-768x204.jpg 768w" alt="" width="792" height="210" class="wp-image-45231" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />
Vesmírné biotechnologie jsou atraktivním výzkumným tématem současnosti, jemuž byl věnován seminář pořádaný spolkem Biotrin a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze dne 14. září 2023. V návaznosti na tento seminář vydáváme speciální číslo bulletinu Svět biotechnologií nesoucí tentýž název – Vesmírné biotechnologie.
V bulletinu se mimo jiné dočtete, jaký vliv má kosmické prostředí na živé organismy a jak jej lze využít pro úpravy organismů a šlechtění plodin.
Dále je představen program NASA Vesmírné biologie, probíhající výzkum v této oblasti a dosavadní úspěchy, jež výzkum organismů na oběžné dráze přinesl.
Speciá ...
https://bezpecnostpotravin.cz/gm-kurata-bojuji-proti-ptaci-chripce/
Vydáno: 27. 10. 2023
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-768x428.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-1536x857.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/kurata_mala_orez-2048x1143.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="571" class="wp-image-47475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Britští odborníci použili editování genomu k zásahu do DNA kuřat, jehož cílem bylo omezit šíření viru ptačí chřipky. Dosáhli částečného omezení šíření této nebezpečné infekce, aniž by se to nějak negativně projevilo na samotných kuřatech.
Výsledky výzkumu jsou povzbuzující, ale experti upozorňují, že pro získání kuřat, která by byla zcela odolná vůči nákaze nebezpečnou a finančně nákladnou ptačí chřipkou bude nutné udělat ještě další zásahy v jejich DNA.
Badatelé University of Edinburgh, I ...