Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-z-mendelu-zkoumaji-v-zambii-strom-mongongo-jehoz-plody-jsou-dulezitym-zdrojem-potravy-pro-mistni-obyvatele/
Vydáno: 10. 5. 2024
Autor: LDF MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/strom-mongongo_lista-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/strom-mongongo_lista-768x401.jpg 768w" alt="" width="993" height="518" class="wp-image-53328" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Tradiční metoda zpracování semen Schinziophyton rautanenii, která se nezměnila od doby kamenné (foto Martin Čermák)
Vědkyně a vědci LDF MENDELU zkoumají v Zambii strom Schinziophyton rautanenii (Euphorbiaceae), který místní nazývají mongongo. Plody stromu patří v jižní Africe mezi jeden z nejdůležitějších zdrojů potravy pro místní obyvatele i divokou zvěř. Především venkovské obyvatelstvo je závislé na sběru plodů, které následně zpracovává, získává z nich jedlá semena, mongongo ořechy, často sloužící jako hlavní zdroj potravy s vynikajícími nutričními hodnotami. Kromě potravinářství mají ořechy potenciál také pro využ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/serie-odbornych-webinaru-metrofood/
Vydáno: 9. 5. 2024
Autor: Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/Metrofood_CZU-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/Metrofood_CZU-768x422.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/Metrofood_CZU-1536x843.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/Metrofood_CZU-2048x1125.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="562" class="wp-image-53313" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Odborníci Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU vás zvou na sérii odborných webinářů, které připravili ve spolupráci s předními odborníky z různých institucí a vědeckých center v rámci výzkumné infrastruktury Metrofood.
Webináře jsou díky podpoře z projektu Metrofood-EPI zcela zdarma a jsou otevřeny všem zájemcům.
Registrace: https://survey.metrofood.eu/index.php/256323?lang=en
www.metrofood.cz / www.metrofood.eu
20. května:
13:00-14:00: In-Vitro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/je-vyuziti-e-coli-v-molekularni-biologii-a-proteinovem-inzenyrstvi-jiz-minulosti/
Vydáno: 9. 5. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m.jpg 1260w" alt="" width="1024" height="562" class="wp-image-53301" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumníkům z Univerzity v Cornellu se podařilo vytvořit novou verzi bakterie Vibrio natriegens. Tato bakterie ekonomicky konkuruje Escherichia coli – bakteriím běžně používaným ke klonování v molekulární biologii a v proteinovém inženýrství.
Ke studiu proteinů pro výrobu léčiv nebo paliv vědci používají plazmid (malý kousek DNA), který funguje jako takový návod k tomu, jak má výsledný produkt vypadat. Jako hostitelské buňky se kvůli snadné kultivaci a obrovské rychlosti množení používají především bakterie E. coli. Avšak tento proces je drahý, protože ...