24. červenec 2023
24
červenec

Omezení emisí metanu z chovu dobytka pomocí technik genové modifikace

  https://bezpecnostpotravin.cz/omezeni-emisi-metanu-z-chovu-dobytka-pomoci-technik-genove-modifikace/ Vydáno: 24. 7. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Jednou z nejvýznamnějších environmentálních zátěží spojených se současnou produkcí potravin jsou emise metanu z chovů dobytka. Metan působí jako silný skleníkový plyn, je produkován střevní mikrobiotou skotu a ovcí během procesu označovaného jako „enterická fermentace“. Vzhledem k velikosti sektoru živočišné výroby jsou tyto plyny uvolňovány v obrovském množství, což z nich činí jedny z hlavních příčin globálního oteplování. Možné řešení tohoto problému by mohly přinést výsledky bádání týmu vědců z University of California (UC), jehož členem je i laureátka Nobelovy ceny prof. Jennifer Doudna. Cílem jejich úsilí je využití nástroje cílené genetické modifikace CRISPR a znalostí metagenetiky k úpravě celých komplexních mikrobiomů kravského trávicího traktu pro snížení emisí metanu a udržitelnější budoucnost. Trávicí trakt hospodářských zvířat (především skotu) představuje vhodnou niku pro mikroorganismy produkující metan a další plyny. Produkované plyny se pak uvolňují do atmosféry při říhání a dalších projevech ...

24. červenec 2023
24
červenec

Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila hygienické normy

  https://bezpecnostpotravin.cz/vice-nez-polovina-vzorku-zmrzlin-v-praze-nesplnila-hygienicke-normy/ Vydáno: 24. 7. 2023 Autor: HSHMP   Jak zjistila Hygienická stanice hlavního  města Prahy (dále jen „HSHMP“), více než polovina vzorků zmrzlin odebraných letos od května do června v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly. FOTO č. 1: stánkový prodej zmrzlin   Testováním vzorků na zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení. V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin. V návaznosti na nev ...

24. červenec 2023
24
červenec

Nové kompozitní obaly z biocelulózy jsou průhledné a jedlé

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-kompozitni-obaly-z-biocelulozy-jsou-pruhledne-a-jedle/ Vydáno: 24. 7. 2023 Autor: Gate2Biotech   Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na skládkách. Vzhledem ke stále větším problémům, které jsou s plasty spojovány, se mnoho výzkumných týmů snaží nalézt vhodné alternativy.           Badatelé čínské Chinese University of Hong Kong (CUHK) vyvinuli průhledný, jedlý a biologicky rozložitelný materiál, který je velmi slibný pro využití k balení potravin. Obaly se v dnešní době obvykle vyrábějí z ropných produktů a typicky jde o velmi obtížně odbouratelné plasty. Představují značnou zátěž pro životní prostředí. Tým CUHK se zaměřil na celulózu, ale nikoliv rostlinného původu. Jde o bakteriální celulózu, tedy látku, která je produktem mikrobiálního metabolismu, co si získala pozornost jako udržitelný, snadno dostupný a netoxický materiál.   Vedoucí výzkumného týmu To Ngai vyzdvihuje úctyhodnou pevnost v tahu a značnou všestrannost bakteriální celulózy, jak klíč k úspěch ...