Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/omezeni-emisi-metanu-z-chovu-dobytka-pomoci-technik-genove-modifikace/
Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Jednou z nejvýznamnějších environmentálních zátěží spojených se současnou produkcí potravin jsou emise metanu z chovů dobytka. Metan působí jako silný skleníkový plyn, je produkován střevní mikrobiotou skotu a ovcí během procesu označovaného jako „enterická fermentace“. Vzhledem k velikosti sektoru živočišné výroby jsou tyto plyny uvolňovány v obrovském množství, což z nich činí jedny z hlavních příčin globálního oteplování. Možné řešení tohoto problému by mohly přinést výsledky bádání týmu vědců z University of California (UC), jehož členem je i laureátka Nobelovy ceny prof. Jennifer Doudna. Cílem jejich úsilí je využití nástroje cílené genetické modifikace CRISPR a znalostí metagenetiky k úpravě celých komplexních mikrobiomů kravského trávicího traktu pro snížení emisí metanu a udržitelnější budoucnost.
Trávicí trakt hospodářských zvířat (především skotu) představuje vhodnou niku pro mikroorganismy produkující metan a další plyny. Produkované plyny se pak uvolňují do atmosféry při říhání a dalších projevech ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vice-nez-polovina-vzorku-zmrzlin-v-praze-nesplnila-hygienicke-normy/
Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: HSHMP
Jak zjistila Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“), více než polovina vzorků zmrzlin odebraných letos od května do června v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly.
FOTO č. 1: stánkový prodej zmrzlin
Testováním vzorků na zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení. V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.
V návaznosti na nev ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-kompozitni-obaly-z-biocelulozy-jsou-pruhledne-a-jedle/
Vydáno: 24. 7. 2023
Autor: Gate2Biotech
Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na skládkách. Vzhledem ke stále větším problémům, které jsou s plasty spojovány, se mnoho výzkumných týmů snaží nalézt vhodné alternativy.
Badatelé čínské Chinese University of Hong Kong (CUHK) vyvinuli průhledný, jedlý a biologicky rozložitelný materiál, který je velmi slibný pro využití k balení potravin.
Obaly se v dnešní době obvykle vyrábějí z ropných produktů a typicky jde o velmi obtížně odbouratelné plasty. Představují značnou zátěž pro životní prostředí. Tým CUHK se zaměřil na celulózu, ale nikoliv rostlinného původu. Jde o bakteriální celulózu, tedy látku, která je produktem mikrobiálního metabolismu, co si získala pozornost jako udržitelný, snadno dostupný a netoxický materiál.
Vedoucí výzkumného týmu To Ngai vyzdvihuje úctyhodnou pevnost v tahu a značnou všestrannost bakteriální celulózy, jak klíč k úspěch ...