Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-pravidla-pro-znaceni-vin-vetsi-prehlednost-a-jistota-o-jejich-puvodu/
Vydáno: 12. 10. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství upravilo vyhlášku o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Norma nově stanoví definice o víně a vůbec poprvé určuje, co může být označeno jako oranžové nebo nefiltrované víno. Novela vstoupí v platnost 15. října letošního roku.
Větší přehlednost v označování vín a větší jistota pro spotřebitele, odkud víno pochází, to jsou přínosy upravené vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Novela určuje, kdy mohou být na etiketě vín uváděny některé informace (např. o historii vína či jeho výrobce) a vyobrazení (např. určitého místa, objektu či erbu).
„Místa, objekty nebo symboly vážící se k České republice mohou být vyobrazeny pouze na etiketách vín vyrobených z tuzemských hroznů, jejichž místo výroby, nebo jejich výrobce, má k vyobrazení blízký geografický nebo historický vztah. Touto úpravou významně omezíme klamání spotřebitelů prodejem zahraničních ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-zkonstruovane-kvasinky-se-zivi-zemedelskym-odpadem/
Vydáno: 11. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Kvasinky se již po tisíce let využívají při výrobě piva, vína a dalších potravinářských produktů. Jsou to malé „přírodní továrny“, které se mohou živit cukry obsaženými v ovoci či obilí a dalšími živinami. Vědci z Tuftsovy univerzity vytvořili kvasinky, které mohou účinně růst na široké škále cukrů ze zemědělské odpadní biomasy. Mohou tak uzavřít uhlíkový cyklus pro biosyntézu paliv, léčiv a plastů.
Nově vytvořené kvasinky se mohou živit cukry, jako je xylóza, arabinóza a celobióza, které lze získat z nestravitelných dřevnatých částí plodin. Tyto části se po sklizni často odhazují a končí jako nevyužitý materiál. Kupříkladu kukuřičné stonky, plevy, listy a stonky pšenice. Ročně se vyprodukuje přibližně 1,3 miliardy tun této odpadní biomasy, což poskytuje více něž dost cukrů pro rozsáhlý průmysl biosyntézy kvasinek.
Tým vědců se domníval, že nejlepší šancí na efektivní spotřebu cukrů z odpadní biomasy by mohla být úprava stávajícího genetického panelu, který kvasinky používají k regulaci spotřeby galaktózy (běžně obsažený cukr v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/reditelka-szu-barbora-mackova-pokracujme-v-modernizaci-skolniho-stravovani/
Vydáno: 11. 10. 2023
Autor: SZÚ
Foto: SZÚ
Tisková zpráva – 10. 10. 2023 se v prostorách Makro Akademie ve Stodůlkách v rámci projektu SZÚ Máme to na talíři – a není nám to jedno, uskutečnila akce „Tržiště dobrých příkladů ze školních jídelen,“ kterou zahájil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a jíž se kromě ředitelky SZÚ Barbory Mackové zúčastnila řada významných hostů nejen z ČR, ale také ze zahraničí.
Celodenní vzdělávací akce spojovala praktický trénink kuchařů a kuchařek ze školních jídelen s diskusními panely složenými z odborníků i lidí z praxe. K tématům otevřeným v rámci diskuzí patřilo vzdělávání personálu školních jídelen, včetně způsobů jeho financování, zvýšení atraktivity práce v jídelnách pro potenciální uchazeče, ale také vybavení jídelen, edukativní práce s rodiči a dětmi, nebo prezentace jídelen na sociálních sítích. Akce představila i pohledy a zkušenosti ze zahraničí, včetně možností jejich implementace v českém prostředí. Příkladem je skandinávský bufetový výdej stravy a jeho dopady na kvalitu ...