Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-inspektori-odhalili-pri-kontrole-skladu-na-litovelsku-vice-nez-tunu-proslych-veprovych-kuzi/
Vydáno: 10. 10. 2023
Autor: SVS
Foto: SVS
Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje odhalili při běžné kontrole skladu potravin na Litovelsku zásilku více než 1300 kg zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti. Zdravotně závadné produkty proto znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodnou likvidaci na náklady provozovatele.
Veterinární inspektoři problematickou zásilku odhalili v závěru uplynulého týdne při běžné kontrole dozorovaného chladírenského a mrazírenského skladu. Dvě palety vepřových kůží byly do skladu dodány a zmrazeny několik dní po datu použitelnosti. Přestože kontrolovaný sklad nebyl majitelem potravin, ty si v provozovně nechala uložit a zamrazit jiná firma, dle platné legislativy přebral skladováním potraviny od jiného ukladatele právní zodpovědnost.
Vepřové kůže, které se běžně používají pro výrobu některých masných produktů, jsou surovinou náchylnou ke kažení. Po prošlé době použitelnosti přestávají ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-38-tyden-2023/
Vydáno: 10. 10. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 38. týdnu 2023: 18. 9. – 24. 9. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
22/09/2023
Německo
Salmonella Infantis ve vaječných žloutcích slazených
Nizozemsko
22/09/2023
Německo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-upozornuje-na-dalsi-dva-pripady-salmonely-v-kurecim-mase-ze-zahranici/
Vydáno: 9. 10. 2023
Autor: SZPI
Foto: SZPI
Foto: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Jedná se o následující výrobky:
KUŘECÍ ŘÍZKY ČERSTVÉ, šarže: 23342202, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK10094 ES, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., Jeremiášova 1249/7, Praha 5 155 00.
Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.
Q ...