Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/v-boji-proti-antimikrobialni-rezistenci-u-lidi-a-zvirat-je-nutne-pokracovat/
Vydáno: 29. 2. 2024
Autor: KM EFSA
Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje dnes zveřejněná zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Avšak výskyt kombinované rezistence vůči kriticky důležitým antimikrobiálním látkám v humánní medicíně, s výjimkou některých typů salmonel a Campylobacter coli, zůstává velmi nízký. Kromě toho se zvýšil podíl izolátů Escherichia coli ze zvířat určených k produkci potravin, které vykazují „úplnou citlivost“ nebo „nulovou rezistenci“ vůči klíčovým antimikrobiálním látkám. To, spolu s poklesem prevalence izolátů E. coli produkujících ESBL nebo AmpC – enzymy, které způsobují neúčinnost antibiotik, prokazuje pokrok ve snižování antimikrobiální rezistence (AMR) u E. coli ze zvířat určených k produkci potravin v některých členských státech EU.
Přestože jsme zaznamenali pozitivní výsledky opatření na sníž ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hygiena-alimentorum-xliv-maso-a-masove-vyrobky-aktualne-problemy-a-trendy-produkcie-a-predaja/
Vydáno: 29. 2. 2024
Autor: KM EFSA
V dňoch 15. – 17. mája 2024 sa na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách v hoteli Patria uskutoční, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, medzinárodná vedecká konferencia Hygiena Alimentorum XLIV s tematickým zameraním „Zdravotná bezpečnosť mäsa a mäsových výrobkov – aktuálne problémy a trendy produkcie a predaja“. Konferenciu spoluorganizuje národný Kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024-300x46.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024-768x118.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024-1536x235.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/HA_2024.jpg 1581w" alt="" width="1024" height="157" class="wp-image-51963" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Zam ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-obezity-se-stobem-2/
Vydáno: 28. 2. 2024
Autor: Společnost pro výživu
Termín akce:od 4. 3. do 7. 3.
Triky, jak „ošálit” při hubnutí naši psychiku, tipy na cviky, které tvarují postavu, a jak se motivovat k pohybu, praktické rady pro sestavení jídelníčku, na kterém si pochutnáte, a přitom budete hubnout, nebo rady, jak provázet děti při redukci váhy – to je jen střípek z bohatého programu čtyřdenní online konference, kterou připravila společnost STOB.
Akce je pořádaná u příležitosti Světového dne obezity, který připadá na 4. března. O své know how se podělí lektoři STOBu – odborníci na výživu, pohyb i psychiku. Věnovat se budou nejen tématu snižování hmotnosti dospělých, ale také dětské nadváze a obezitě. Vycházet přitom budou z více než 30letých zkušeností, které s hubnutím dospělých i dětí mají. Jejich pohled doplní například i lékař či zástupkyně Světové zdravotnické organizace.
Konferenci můžete sledovat z pohodlí domova ONLINE a ZDARMA od 4. 3. do 7. 3. vždy od 18:30. Všechny přednášky bude možné zhlédnout také ze záznamu. Přihlášky na konferenci a kompletní program najdete na webu STOBu. ...