23. květen 2023
23
květen

Cizinec na jihu Čech vezl do Rakouska potraviny neznámého původu a týrané ryby

https://bezpecnostpotravin.cz/cizinec-na-jihu-cech-vezl-do-rakouska-potraviny-neznameho-puvodu-a-tyrane-ryby/  Vydáno: 23. 5. 2023 Autor: SVS   Foto: SVS Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje spolu s pracovníky tamního Celního úřadu odhalili při společné kontrole v Kaplici dodávku přepravující ve zcela nevhodných podmínkách živé a mrtvé ryby, další živé vodní živočichy a potraviny živočišného původu. Podle vyjádření řidiče dodávky (cizího státního příslušníka) směřovala zásilka do Rakouska. Většinu produktů vezl z pražské tržnice SAPA vozidlem, které nebylo vybaveno chladícím zařízením. V jednom z termoboxů cizinec přepravoval 12 kaprů, které zakoupil cestou v jižních Čechách. Na rybách byly zjevné známky po provedeném omráčení úderem tupým předmětem na temeno hlavy, kapři nebyli vykrveni.  Deset kaprů bylo v době kontroly mrtvých. Dva kusy však stále jevily známky života, konkrétně nouzové dýchání a zachovalý oční reflex. Kontrolované osobě bylo na místě nařízeno okamžitě dva žijící kapry usmrtit a ukončit tak jejich utrpení. Kromě kaprů vezla dodávka také 15 kilogramů živých krabů a&n ...

23. květen 2023
23
květen

Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin

  https://bezpecnostpotravin.cz/rozumime-oznacovani-potravin-aneb-jak-se-vyznat-v-informacich-na-obalech-potravin/   Vydáno: 23. 5. 2023 Autor: Akademie kvality, SZIF   Ilustrace: akademiekvality.cz Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování , ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech. Zorientovat se v kvalitě potravin mohou snadno díky informacím na etiketách obalů. Tyto informace podléhají poměrně přísným pravidlům, a proto je dobré se v nich umět orientovat. Kromě informací uvedených na etiketě pomáhají ke snadnějšímu rozhodování i loga s označením kvality na obalech. Pro téměř dvě třetiny respondentů z uvedeného výzkumu je ukazatelem kvality značka Klasa. Tu získávají výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Toto označení pomáhá s výběrem čerstvých, zralých potravin bez umělých ná ...

23. květen 2023
23
květen

Potravinářský úterek: Akvakultura v ČR, zpracování ryb a jejich distribuce v ČR

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-akvakultura-v-cr-zpracovani-ryb-a-jejich-distribuce-v-cr/ Vydáno: 23. 5. 2023 Autor: ÚZEI   Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z .s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 30. května 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Akvakultura v ČR, zpracování ryb a jejich distribuce v ČR“ PřednášejícíIng. Vít Kotlín, DiS.Rybářské sdruženíIng. Jan KašparJihočeská univerzita v ČB, Fakulta rybářství a ochrany vod ABSTRAKTÚvod do akvakultury v ČRAkvakultura je v posledních desetiletích nejrychleji rostoucím odvětvím celosvětové produkce potravin. Můžeme ji definovat jako cílevědomé obhospodařovaní vodních ploch za účelem dosažení stálých výnosů vodních organismů, a to nad rámec kapacity jejich přirozeného prostředí. Tento obor se liší od klasického rybářství ve volných vodách určitou úrovní managementu a zároveň umožňuje soukromé, či skupinové vlastnictví chovaných vodních organismů. Mezi hlavní přínosy akvakultury bezesporu patří: rostoucí světové ...