11. říjen 2023
11
říjen

Nově zkonstruované kvasinky se živí zemědělským odpadem

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-zkonstruovane-kvasinky-se-zivi-zemedelskym-odpadem/ Vydáno: 11. 10. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Kvasinky se již po tisíce let využívají při výrobě piva, vína a dalších potravinářských produktů. Jsou to malé „přírodní továrny“, které se mohou živit cukry obsaženými v ovoci či obilí a dalšími živinami. Vědci z Tuftsovy univerzity vytvořili kvasinky, které mohou účinně růst na široké škále cukrů ze zemědělské odpadní biomasy. Mohou tak uzavřít uhlíkový cyklus pro biosyntézu paliv, léčiv a plastů. Nově vytvořené kvasinky se mohou živit cukry, jako je xylóza, arabinóza a celobióza, které lze získat z nestravitelných dřevnatých částí plodin. Tyto části se po sklizni často odhazují a končí jako nevyužitý materiál. Kupříkladu kukuřičné stonky, plevy, listy a stonky pšenice. Ročně se vyprodukuje přibližně 1,3 miliardy tun této odpadní biomasy, což poskytuje více něž dost cukrů pro rozsáhlý průmysl biosyntézy kvasinek. Tým vědců se domníval, že nejlepší šancí na efektivní spotřebu cukrů z odpadní biomasy by mohla být úprava stávajícího genetického panelu, který kvasinky používají k regulaci spotřeby galaktózy (běžně obsažený cukr v ...

11. říjen 2023
11
říjen

Ředitelka SZÚ Barbora Macková: Pokračujme v modernizaci školního stravování

  https://bezpecnostpotravin.cz/reditelka-szu-barbora-mackova-pokracujme-v-modernizaci-skolniho-stravovani/ Vydáno: 11. 10. 2023 Autor: SZÚ   Foto: SZÚ Tisková zpráva – 10. 10. 2023 se v prostorách Makro Akademie ve Stodůlkách v rámci projektu SZÚ Máme to na talíři – a není nám to jedno, uskutečnila akce „Tržiště dobrých příkladů ze školních jídelen,“ kterou zahájil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a jíž se kromě ředitelky SZÚ Barbory Mackové zúčastnila řada významných hostů nejen z ČR, ale také ze zahraničí. Celodenní vzdělávací akce spojovala praktický trénink kuchařů a kuchařek ze školních jídelen s diskusními panely složenými z odborníků i lidí z praxe. K tématům otevřeným v rámci diskuzí patřilo vzdělávání personálu školních jídelen, včetně způsobů jeho financování, zvýšení atraktivity práce v jídelnách pro potenciální uchazeče, ale také vybavení jídelen, edukativní práce s rodiči a dětmi, nebo prezentace jídelen na sociálních sítích. Akce představila i pohledy a zkušenosti ze zahraničí, včetně možností jejich implementace v českém prostředí. Příkladem je skandinávský bufetový výdej stravy a jeho dopady na kvalitu ...

11. říjen 2023
11
říjen

Zemědělci můžou požádat o podporu na cílenou likvidaci kalamitně přemnožených hrabošů. Dohodla se na tom ministerstva

  https://bezpecnostpotravin.cz/zemedelci-muzou-pozadat-o-podporu-na-cilenou-likvidaci-kalamitne-premnozenych-hrabosu-dohodla-se-na-tom-ministerstva/ Vydáno: 11. 10. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Foto: ÚKZÚZ Tisková zpráva — Na polích, kde je hraboš přemnožený pětinásobně a více oproti normálu, budou moci zemědělci použít cíleně prostředky na jeho likvidaci. Zabrání tím dalším škodám na plodinách. Na šetrnou eliminaci škod dostanou podporu, žádat o ni mohou od 16. října. Dohodlo se na tom Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí. Povolena je aplikace do nor.   Kvůli kalamitnímu přemnožení hraboše polního umožnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) od 22. září 2023 do 20. ledna 2024 na některých polích adresné použití přípravků na ochranu rostlin. Jeho použití musí být omezené a kontrolované, jedině tak na něj mohou zemědělci získat podporu. Shodla se na tom Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí. Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) začne od 16. října přijímat žádosti o poskytnutí podpory na šetrná opatření, která zabrání dalšímu růstu populace hraboše polního. Cílem je pok ...