Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/fotosynteza-ve-valdstejnske-zahrade-senatu-parlamentu-cr/
Vydáno: 30. 7. 2025
Autor: Národní zemědělské muzeum
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Fotosynteza_vystava_lista-300x118.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Fotosynteza_vystava_lista-768x302.jpg 768w" alt="" width="909" height="357" class="wp-image-85614" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: NZM
Zařadili jsme se mezi instituce, které mají tu čest vystavovat v Senátu Parlamentu ČR. A protože naším velkým tématem a aktuálním výstavním projektem je FOTOSYNTÉZA, padla volba tématu právě na ni.
Na dvaadvaceti výstavních panelech přibližujeme princip a význam fotosyntézy; pro naše životy, naši planetu i budoucnost. Vysvětlujeme, jak fotosyntéza funguje a jak to vůbec můžeme jako lidstvo vědět, hledáme zajímavé souvislosti. Přinášíme i informace o netradičních jevech, jako jsou rostliny bez fotosyntézy nebo fotosyntetizující živočichové.
Tajemství f ...
https://bezpecnostpotravin.cz/uhyny-ryb-v-letnich-mesicich-budou-stale-castejsi-muzeme-za-to-vsichni/
Vydáno: 30. 7. 2025
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-1536x864.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/voda_rybnik_orez-2048x1152.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="576" class="wp-image-41426" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobené nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli by pomohlo jinak nakládat s vodou v rámci povodí nebo proč tam nebyli včas hasiči, aby provzdušnili vodu. Do rybníků se sypou bakterie, aby se zvýšila koncentrace kyslíku, do nádrží se sypou trojmocné soli hliníku nebo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-cervenec-2025/
Vydáno: 30. 7. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto ...