31. červenec 2025
31
červenec

Bezlepkový chléb, proteinové cereálie a okurky bez cukru mezi špičkou inovativních potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/bezlepkovy-chleb-proteinove-cerealie-a-okurky-bez-cukru-mezi-spickou-inovativnich-potravin/ Vydáno: 31. 7. 2025 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Cena-PK-CR-o-nej-inovaci-300x98.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Cena-PK-CR-o-nej-inovaci-768x251.jpg 768w" alt="" width="933" height="305" class="wp-image-85645" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – České potravinářství udává směr k inovacím. Dvanáctý ročník Ceny Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek ocenil produkty, které reflektují aktuální spotřebitelské preference. Ať už jde o chléb bez lepku, proteinové cereálie nebo okurky bez přidaného cukru. Tyto a další vítězné výrobky jasně ukazují rostoucí zájem českých výrobců o zdravější a moderní potraviny. „Jsme hrdí na to, že další ročník naší soutěže opět potvrdil vysokou úroveň inovací v českém potravinářství. Vítězné produkty jasně ukazují, že čeští výrobci vnímají aktuální trendy a dokážou n ...

30. červenec 2025
30
červenec

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhy

https://bezpecnostpotravin.cz/v-letnim-obdobi-svs-vice-zameruje-kontroly-na-farmarske-trhy/ Vydáno: 30. 7. 2025 Autor: SVS Foto: SVS Státní veterinární správa (SVS) v létě pravidelně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR 165 kontrol prodejců na trzích. U čtrnácti procent kontrol odhalili prohřešky. Při stánkovém prodeji během léta stoupá při vysokých teplotách riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období. Dnes provedli veterinární inspektoři kontrolu farmářského trhu na Masarykově náměstí v Děčíně. Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku je porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe, kam patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací (40). Následuje porušení ve značení potravin (26). Další časté závady představuje porušení předpisů při manipulaci s produkty (16) a také neznámý či nejasný původ zboží (12). Počet kontr ...

30. červenec 2025
30
červenec

Bezpečnost fluoridu: aktualizované doporučené dávky pro všechny věkové skupiny

https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-fluoridu-aktualizovane-doporucene-davky-pro-vsechny-vekove-skupiny/ Vydáno: 30. 7. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m-300x188.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m-768x482.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m.jpg 1200w" alt="" width="1024" height="643" class="wp-image-53873" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) přehodnotil potenciální rizika pro spotřebitele vyplývající z přítomnosti fluoridu v pitné vodě, potravinách, fluoridované kuchyňské soli a při požití fluoridovaných produktů pro ústní hygienu. Vědecké stanovisko aktualizuje bezpečné/tolerovatelné dávky pro všechny věkové skupiny na základě nejnovějších vědeckých studií. Fluorid je přirozeně se vyskytující prvek, který může bránit vzniku zubního kazu. V EU se fluoridace pitné vody provádí pouze v několi ...