Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/upresnujici-informace-k-vysledkum-kontroly-olivovych-oleju.aspx
Tisková zpráva SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.
Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že přibližně třetina kontrolovaných hodnocených vzorků byla nevyhovující. Část olivových olejů byla v rozporu s označením „extra panenské“, ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový“ olej, který nelze nabízet jako potravinu. Ve dvou dalších případech jsme zjistili uvedení povinných údajů nevyhovujícím způsobem.
Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů.
Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZ ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/vedci-mendelu-chystaji-pro-sidliste-novy-system-shromazdovani-potravinoveho-odpadu.aspx
Projekt vědců Mendelovy univerzity
Výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty MENDELU, který se dlouhodobě věnuje problematice plýtvání potravinami v domácnostech, zjistil, jaké množství potravin končí ve směsném komunálním odpadu. Průměrně je to 36,4 kilogramů za rok, v sídlištní zástavbě pak až 53 kilogramů na osobu. Nyní se chtějí zaměřit na to, jak by se mohl tento odpad dále zpracovat a využít. Nový tříletý výzkum podpořila částkou šest milionů korun Grantová agentura Gregora Johanna Mendela.
V rámci nového projektu se zaměřili na systém shromažďování potravinového odpadu v podmínkách městských sídlišť, kde lidé vyhazují do směsného odpadu nejvíce potravin, protože nemají možnosti, jak potravinový odpad třídit. V dotazníkovém šetření 87 % spotřebitelů uvedlo, že už potravinový odpad třídí nebo by třídit chtěli, ale 48 % z nich uvádí, že nemají kam.
„Za největší bariéru spotřebitelé považují nedostatek kontejnerů, zápach, přítomnost hlodavců a hmyzu. Téměř ve všech případech (93 %) preferují vynášet odpad několikrát do t ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/inspektori-svs-odhalili-pri-kontrole-skladu-potravin-v-praze-nelegalni-potravinu-z-hmyzu.aspx
Výsledky kontrol SVS
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole skladu potravin na pražském Žižkově odhalili 6,5 kilogramu zmrazených larev bource morušového původem z Vietnamu. Tento druh hmyzu není přitom na seznamu druhů schválených pro uvádění na trh v Evropské Unii (EU) a nesmí se v České republice coby potravina prodávat. Produkt navíc nebyl dostatečně označen. Kontrolovaný sklad zásobuje potravinami asijské prodejny potravin a restaurace. Jedná se o první podobný záchyt v rámci kontrol veterinárního dozoru,
Veterinární inspektoři na místě výrobek znehodnotili barvou a nařídili jeho neškodné odstranění na náklady provozovatele. O výši pokuty rozhodne správní řízení. Za zjištěná porušení zákona je možno udělit dotyčnému sankci až ve výši 50 milionů Kč.
Platná unijní legislativa v současné době umožňuje uvádět coby potravinu na trh pouze dva druhy cvrčka, potemníka moučného a saranče stěhovavou. Jiné druhy k lidské spotřebě zpracovávat a prodávat nelze.
Pe ...