Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/portfolio-rostlinnych-oleju-a-tuku-na-ceskem-trhu.aspx
Autor: Společnost pro výživu
Článek byl publikován v časopise Výživa a potraviny 4/2022.
Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek "Portfolio rostlinných olejů a tuků na českém trhu" v časopise Výživa a potraviny 4/2022
AbstraktRostlinné oleje a tuky zaujímají až 25-40 % z energetického příjmu průměrného dospělého člověka. Jsou tedy nedílnou součástí naší každodenní stravy. V rámci této práce byla sesbírána a vyhodnocena data o dostupnosti různých druhů rostlinných olejů a tuků na českém trhu napříč kamennými prodejnami i online obchody. Posuzovány byly i obalové materiály, objemové varianty, biokvalita olejů a také to, jakým způsobem byly tyto oleje zpracovány. Na českém trhu počtem dostupných výrobků jednoznačně dominuje olej olivový. Ve velkých kamenných prodejnách zaujímá až 45 % sortimentu. Další pořadí nejčastějších olejů se rozchází v závislosti na tom, v jakém typu prodejen je sortiment nakupován. Pro menší specializované prodejny a online obchody je charakteristickým rysem i široký sortiment minoritních olejů. V bio kvalitě je prozatím k dostání pouze m ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/ochranne-rukavice-chranici-proti-pesticidum-nova-norma.aspx
Autor: SZÚ
Informace Státního zdravotního ústavu
Příspěvek upozorňuje na novou normu na ochranné rukavice, které jsou určeny jak pro obsluhu (pracovníky, kteří nakládají přímo s pesticidy), tak i následné pracovníky (kteří vstupují do ošetřených porostů nebo nakládají s ošetřenými plodinami nebo jejich částmi). Tato norma byla vydána Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO) v roce 2019, zapracování do systému norem v ČR je t. č. již v běhu.
Velká část přípravků na ochranu rostlin (dále jen přípravků) může být nebezpečná pro zdraví lidí při styku s kůží, přes kůži se může vstřebávat do organismu apod. V procesu povolování přípravků jsou tato zdravotní rizika hodnocena a v případě potřeby SZÚ doporučí používání osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP) včetně ochranných rukavic (kromě ochranného oděvu apod.).Detailní stanovení určitého typu rukavic (druh a tloušťku materiálu, popř. minimální dobu průniku materiálem rukavic) je podle nařízení REACH na dodavateli přípravku na trh, který informace musí uvést v od ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/kontrolni-akce-potravinarske-inspekce-potvrdila-ze-vyrobci-doplnku-stravy-neklamali-ohledne-obsahu-kyseliny-listove.aspx
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovanému na obalu.
Výsledky kontroly prokázaly, že u žádného z hodnocených vzorků nedošlo ke klamání spotřebitelů ohledně obsahu kyseliny listové.
V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 8 vzorků a laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala u všech přítomnost kyseliny listové v množství odpovídajícím hodnotě uvedené na obalu potraviny.
Přehled všech hodnocených vzorků, které byly součástí kontrolní akce, zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Doplňky stravy s kyselinou listovou jsou určeny pro široké spektrum spotřebitelů, mj. pro těhotné ženy.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
  ...