9. září 2022
9
září

Hlášení v systému RASFF: 34. týden 2022

https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-34-tyden-2022.aspx    Autor: Mgr. Dana Koubová Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 34. týdnu 2022: 22. 8. – 28. 8. 2022 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.        Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku                             Potraviny   27/08/2022 Belgie &n ...

9. září 2022
9
září

Přístup SZPI ke kontrole šarží na lihovinách

https://www.bezpecnostpotravin.cz/pristup-szpi-ke-kontrole-sarzi-na-lihovinach.aspx   Autor: SZPI Stanovisko SZPI k označování šarží lihovin PPP Při kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela odpovídat definici šarže v § 2 odst. 1 písm. k) zákona č. 110/1997, o potravinách. Z důvodu nejasnosti přístupu ke kontrole takto nově udělených šarží SZPI požádala o stanovisko příslušné generální ředitelství Evropské komise - DG SANCO (Directorate General for Health and Safety), které uvádí, že není možné, aby provozovatel potravinářského podniku doznačil výrobky s chybějící šarží nově přidělenou šarží, aniž by byl při kontrole schopen doložit, jaká byla původně stanovená šarže výrobcem. DG SANCO ve svém stanovisku poukázalo na znění čl. 3 směrnice 89/396/EHS, o údajích nebo značkách určujících šarži, ke které potravina patří, který stanoví, že: “Šarže musí být stanovena v každém případě výrobcem dané potraviny, jejím zpracovatelem nebo balírnou nebo prvním p ...

8. září 2022
8
září

Vymítání mýtů - Vejce jako zdroj železa

 

 
Autor: Společnost pro výživu
Článek publikovaný ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování 4/2022

Foto: Shuttetstock

Společnost pro výživu publikovala článek "Vymítání mýtů - Vejce jako zdroj železa" ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování - 4/2022.  

 

 


Zdroj: Společnost pro výživu