1. prosinec 2022
1
prosinec

Ministr Nekula: myslíme na lidi v hmotné nouzi. Přidáme peníze potravinovým bankám

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/ministr-nekula-myslime-na-lidi-v-hmotne-nouzi-pridame-penize-potravinovym-bankam.aspx   Tisková zpráva Ministerstva zemědělství Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštím roce přidá potravinovým bankám k plánovaným 73 milionům ještě dalších 40 milionů korun. Na jejich podporu je tak připraveno celkem více než 110 milionů korun. Zachráněné potraviny putují lidem, kteří jsou na hranici hmotné nouze. „Nedostatek financí řeší stále více domácností, v poslední době především kvůli vysoké inflaci a energetické krizi. Lidé se dostávají do situace, že nemají ani na tak základní věci, jako je jídlo. Právě v tom jim pomáhají potravinové banky. Jsem velmi rád, že díky navýšenému rozpočtu na příští rok můžeme dát potravinovým bankám víc peněz a pomůžeme jim pokrýt náklady s distribucí potravin a pomůžeme tak lidem v nouzi,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).   V příštím roce MZe podpoří potravinové banky 113 miliony korun. Podporu mohou banky využít na pronájmy, rekonstrukce a budování nových skladů, na jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením, na nákup automobilů pro svoz potravin a zejm ...

30. listopad 2022
30
listopad

Jídlem k dobré náladě? Tyto potraviny teď potřebujeme.

  https://www.cz-test.cz/clanek/jidlem-k-dobre-nalade-tyto-potraviny-ted-potrebujeme 30.11.2022 Jana Čiháková Delší noci a chladné počasí přirozeně zpomaluje i naše fungování. Abychom udrželi výkonnost a užili si tohle období bez únavy a v dobré náladě, můžeme si pomoci vhodným jídelníčkem, který bude respektovat i sezónnost potravin. Základem pro udržení výkonnosti v podzimním a zimním období je pravidelný spánkový režim okolo 7 hodin denně. Organizmus skvěle nastartují potraviny ostré chuti jako je zázvor nebo chilli, které se skvěle hodí do tepelně upravených, pečených i dušených jídel, vhodných právě v tomto období. Teplá jídla jsou pro tělo lépe stravitelná a pomáhají organismu rychleji se zahřát a udržet výkonnost. V souladu s trendem dnešní doby zařaďte do jídelníčku sezónní potraviny. V obchodech najdete mnoho druhů zeleniny původem z Česka. Syrovou zeleninu vyměňte za kořenovou (mrkev, petržel, celer, křen, ředkev, červená řepa), brukvovitou zeleninu (květák, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, zelí, romanesco) a do jídel přidávejte cibuli, česnek a pórek. „Kořenová zelenina skvěle chutná, obsahuje vhodné škroby a její příprava je ...

30. listopad 2022
30
listopad

SZPI upřesňuje: jak je to s kvalitou olivových olejů?

  https://www.cz-test.cz/clanek/szpi-upresnuje-jak-je-to-s-kvalitou-olivovych-oleju 30.11.2022 Jana Čiháková Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR. Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že přibližně třetina kontrolovaných hodnocených vzorků byla nevyhovující. Část olivových olejů byla v rozporu s označením „extra panenské“, ve skutečnosti se však jednalo o oleje nižší kategorie. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový“ olej, který nelze nabízet jako potravinu. Ve dvou dalších případech jsme zjistili uvedení povinných údajů nevyhovujícím způsobem. Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků ne ...