2. září 2022
2
září

Kontaminující látky v potravinách - nová nařízení EU

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/kontaminujici-latky-v-potravinach-nova-narizeni-eu.aspx   Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe V srpnu 2022 byla v Úředním věstníku EU publikována nová nařízení a doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách. V měsíci srpnu 2022 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována čtyři nařízení a dvě doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách. Jejich přehled uvádíme níže. Dne 01. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1342 o monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti methylrtuti a celkové rtuti v rybách, korýších a měkkýších a vypracovaly specifická vnitrostátní doporučení ohledně konzumace ryb, korýšů a měkkýšů s cílem dosáhnout v plné míře příznivých účinků konzumace ryb a mořských plodů a zároveň omezit rizika toxicity rtuti. Dopad dietárních doporučení posoudí úřad EFSA provedením průzkumu, který se bude věnovat účinnosti doporučení členských států ohledně dané konzumace.  Dne 05. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komis ...

2. září 2022
2
září

Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrech

https://www.bezpecnostpotravin.cz/stresni-med-svs-z-centra-prahy-vyhovel-ve-vsech-vysetrovanych-parametrech.aspx Autor: SVS Tisková zpráva SVS Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních včel“. Med vyhověl ve všech ukazatelích daných vyhláškou stanovující požadavky na kvalitu medu. „Pozitivní zprávou je, že v medu nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů a ani rezidua pesticidů,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha a dodal: „Také další parametry pro med stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství jsou na nadstandardní úrovni.“ Podobné vyšetření medu ze stejné lokality provedl SVÚ již v roce 2019. I tehdy laboratorní výsledky dopadly dobře, med neobsahoval žádné těžké kovy a ani pesticidy. Společný projekt tzv. „veterinárních včel“ i v budoucnu počítá s pravidelným vyšetřováním medu. „Jsme velmi rádi, že kvalita medu pocházejícího z terasy naší budovy v cent ...

2. září 2022
2
září

Potraviny Čechů často obsahují rakovinotvorné plísně, ukázal to Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti

https://www.bezpecnostpotravin.cz/potraviny-cechu-casto-obsahuji-rakovinotvorne-plisne-ukazal-to-cileny-monitoring-hygienicke-a-zdravotni-nezavadnosti.aspx Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ Výsledky monitoringu CZVP SZÚ Sledování bezpečnosti potravin a výživy patří k důležitým prvkům ochrany veřejného zdraví. Takzvanému monitorování dietární expozice populace se Státní zdravotní ústav věnuje už od roku 1993. Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin přetrvávající problém kontaminace plísněmi. Ukazují také, že stravu Čechů dnes už  méně zatěžují polychlorované bifenyly (PCB), zátěž olovem se také snížila, díky nahrazení v benzínech, ale kadmium je stále ve stravě významně zatěžujícím prvkem. Celkově ale z výsledků zprávy o průběžném monitorování potravin a především expozičních dávek podle spotřeby v naší populaci vyplývá, že ČR patří v tomto ohledu nadále mezi nejbezpečnější země ve světě.  V každém monitorovacím období se systém kontrol skládá z dílčích projektů. Jedním z nich je i Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin v ČR se zam ...