Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/kontaminujici-latky-v-potravinach-nova-narizeni-eu.aspx
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
V srpnu 2022 byla v Úředním věstníku EU publikována nová nařízení a doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách.
V měsíci srpnu 2022 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována čtyři nařízení a dvě doporučení Komise týkající se kontaminujících látek v potravinách. Jejich přehled uvádíme níže.
Dne 01. 08. 2022 bylo publikováno Doporučení Komise (EU) 2022/1342 o monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýších. Komise v něm doporučuje, aby členské státy v letech 2022 až 2025 provedly monitorování přítomnosti methylrtuti a celkové rtuti v rybách, korýších a měkkýších a vypracovaly specifická vnitrostátní doporučení ohledně konzumace ryb, korýšů a měkkýšů s cílem dosáhnout v plné míře příznivých účinků konzumace ryb a mořských plodů a zároveň omezit rizika toxicity rtuti. Dopad dietárních doporučení posoudí úřad EFSA provedením průzkumu, který se bude věnovat účinnosti doporučení členských států ohledně dané konzumace.
Dne 05. 08. 2022 bylo publikováno Nařízení Komis ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/stresni-med-svs-z-centra-prahy-vyhovel-ve-vsech-vysetrovanych-parametrech.aspx
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS
Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních včel“. Med vyhověl ve všech ukazatelích daných vyhláškou stanovující požadavky na kvalitu medu.
„Pozitivní zprávou je, že v medu nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů a ani rezidua pesticidů,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha a dodal: „Také další parametry pro med stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství jsou na nadstandardní úrovni.“ Podobné vyšetření medu ze stejné lokality provedl SVÚ již v roce 2019. I tehdy laboratorní výsledky dopadly dobře, med neobsahoval žádné těžké kovy a ani pesticidy. Společný projekt tzv. „veterinárních včel“ i v budoucnu počítá s pravidelným vyšetřováním medu.
„Jsme velmi rádi, že kvalita medu pocházejícího z terasy naší budovy v cent ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/potraviny-cechu-casto-obsahuji-rakovinotvorne-plisne-ukazal-to-cileny-monitoring-hygienicke-a-zdravotni-nezavadnosti.aspx
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Výsledky monitoringu CZVP SZÚ
Sledování bezpečnosti potravin a výživy patří k důležitým prvkům ochrany veřejného zdraví. Takzvanému monitorování dietární expozice populace se Státní zdravotní ústav věnuje už od roku 1993. Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin přetrvávající problém kontaminace plísněmi. Ukazují také, že stravu Čechů dnes už méně zatěžují polychlorované bifenyly (PCB), zátěž olovem se také snížila, díky nahrazení v benzínech, ale kadmium je stále ve stravě významně zatěžujícím prvkem. Celkově ale z výsledků zprávy o průběžném monitorování potravin a především expozičních dávek podle spotřeby v naší populaci vyplývá, že ČR patří v tomto ohledu nadále mezi nejbezpečnější země ve světě.
V každém monitorovacím období se systém kontrol skládá z dílčích projektů. Jedním z nich je i Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin v ČR se zam ...